Politisk dårligt håndværk

DLFs formand respekterer, at BUPLs tillidsvalgte sparer op til en fratrædelsesordning, men kritiserer Bente Sorgenfreys inhabilitet ved ansættelsen af fratrådt BUPL-chef i FTF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af pressen kunne man godt få det indtryk, at fagforeningsformændene i toppen af FTF, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, bakker op om de gyldne håndtryk til tre fratrådte chefer i pædagogernes forbund BUPL.

»Det har vi slet ikke forholdt os til«, understreger formanden for DLF, Anders Bondo Christensen. »Vi tror på, at Bente Sorgenfrey kan løfte de opgaver, som FTF står for i fremtiden, men jeg synes, hendes håndtering af ansættelsens af ­FTFs udviklingschef var politisk dårligt håndværk. Hun burde have erkendt, at det var uundgåeligt, at man ville sætte spørgsmålstegn ved hendes habilitet«.

Til gengæld vil Anders Bondo ikke deltage i forargelsen over, at Bente Sorgenfrey selv har medbragt seks måneders formandsløn fra BUPL til sin nye og bedre lønnede post i FTF.

»Den diskussion har de taget i BUPL på flere kongresser. Der har man besluttet, at formanden skal have en lavere løn end andre fagforeningsformænd, men at man til gengæld sparer op til en fratrædelsesordning. Den kan der godt være fornuft i«, siger Anders Bondo Christensen.

Han forklarer den gode løn og fra­trædelsesordningerne dels med det ansvar, der ligger i jobbet, dels med at det er et risikabelt liv at være politiker et mistillidsvotum kan betyde, at man står uden job fra time til time. Men det er altafgørende, at der er 100 procent åbenhed om reglerne, understreger Anders Bondo. I DLF har man for mange år siden valgt, at formandens løn følger lønnen til uddannelses- og ungdomsdirektøren i København den er nemlig den højeste løn til et muligt medlem af DLF. Det bliver til omkring 850.000 kroner om året, mens formanden for BUPL får 595.000 kroner inklusive pension. Når en formand forlader DLF, bevarer han eller hun sin formandsløn resten af skoleåret. Dertil kommer en ekstra måneds løn per år som formand, dog højst 12 måneder i alt. Men når og hvis eksformanden får nyt job, modregnes den nye løn i udbetalingen af fratrædelsesgodtgørelsen. Næst­formand og hovedstyrelsesmedlemmer får ikke fratrædelsesgodtgørelse, men DLF fortsætter med at betale frikøbet fra det lærerjob, de har orlov fra, frem til sommerferien. Dertil kommer en måned ekstra per år i hovedstyrelsen ud over den første fireårsvalgperiode. De DLF-politikere, der forlod hovedstyrelsen ved årsskiftet, kan altså regne med en fuld lærerløn skoleåret ud, men får de job allerede nu, bortfalder frikøbet. Reglerne findes på www.dlf.org

kravn@dlf.org