NETopNU

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Set sådan lidt fra oven

Det er da fantastisk. Jeg sidder her foran min fladskærm, tynget ned i kontorstolen af tyngdekraften og alligevel med et perspektiv, der langt overstiger helikoptersynet.

Og jeg kan ikke slippe websiden www.rummet.dk

Den bringer mig ud i selskab med de mange satellitter i bane omkring vores planet. Det er en rasende god webside, som jeg nok har anbefalet før, men alligevel vover at anbefale igen.

Den store rumstation ISS, som er under opbygning, og dens bane kan jeg følge minut for minut på min computer. Jeg kan få en rundvisning i stationens rum, og jeg kan følge de mennesker, som er der i skrivende stund.

Som jeg følger satellitterne, kan de følge mig. Via GPS fastslår visse satellitter min position på kloden. Jeg kan finde mig selv, og jeg kan finde vej, og det er noget, der kan bruges i mange positive som negative sammenhænge.

Big Brother er nok en problematik, der er værd at bruge lidt tid på i samfundsfaget eller i det hele taget. Systemet, kunne man måske påstå, er udsprunget af »onde« hensigter, men vi må erkende, at det kan og bliver brugt i det godes tjeneste. Vi skævbenede civilister får hver gang møvet os ind som brugere af systemerne.

En HT-bus (Hovedstadsområdets Trafikselskab) bliver overvåget via GPS, og snart bliver det sådan, at chaufføren også bliver den, der overvåger. Ikke bare egen bus, men også de andre, som er foran eller bagved. Det vil så i en nær fremtid forventes af ham, at han afpasser sin kørsel efter kollegaernes.

Dertil kommer, at jeg som kommende passager ved stoppestedet kan følge med i, hvor min bus befinder sig.

At være bonde i dag er mere end at hænge over rattet i mejetærskeren. Tiden med halm i træskoene og møg på skjorten er forbi. Mejetærskerens position logges sekund for sekund via GPS, mens den tærsker hen over marken, og udbyttet måles løbende, så det kan sammenholdes med positionen. Alle data gemmes i en fil, som bonden indlæser i møgsprederens computer, når han om efteråret skal ud på marken og gødske.

Muligheder for roadpricing er en realitet og venter kun på grønt lys fra politikerne. Big Brother er realisabel.

Men også oplysende: Hvorfor er man vægtløs i et rumskib, der kredser om jorden? Svar: Fordi rumskibet hele tiden falder ned mod jorden.

Og sådan kunne man blive ved.

Sådan set fra det nære rum

Nu dykker vi. Tilbage til jorden, det tjener os bedst.

www.dkconlline.dk er en webside, som jeg ved af erfaring appellerer til eleverne. Den er begået af Kulturarvsstyrelsen, en styrelse under Kulturministeriet. Jeg har koncentreret mig om opslaget »Geografisk søgning«.

Her er opslag på topografiske kort dækkende hele Danmark fra 1:2.000.000 ned til (i seks trin) 1:25.000 og dertil de meget interessante ortofotos fra 1:200.000 ned til 1:5.000, og nede i det forhold kan eleverne finde familiens hus, så det er genkendeligt.

I boksen »Vis lokaliteter« finder man afmærkning af registrerede arkæologiske fund vist i kortet ved en rød plet, som man ved at klikke på får en nærmere skriftlig redegørelse for.

Vi springer altså helt ned i lokalitetens forhistorie. Altså ting, man har fundet i jorden, og som altså giver et historisk perspektiv, som eleverne kan forholde sig til, fordi de netop bor dér.

Privatsfærens ukrænkelighed

Når Rfid afløser stregkoder, vokser faren for snagen i privatlivet. Det mener 30 organisationer, som efterlyser klare retningslinjer for brugen af de nye trådløse varemærkninger.

Rfid er forkortelse af »Radio frequency identification tag« og forventes i de kommende år at blive udbredt overalt.

Det er en ganske lille chip, der bruger den energi, den modtager ved at blive ramt af radiosignaler, til at returnere beskeder om, hvem den er og andre data. Den kan skjules i forbrugsvarer eller på personer.

Den slags udstyr kan man blive klogere på, hvis man går ind på websiden www.ing.dk

Ganske perspektivrig lille sag!

Og så fra himmelrummet tilbage til min personlige computer. Den er min, og jeg bestemmer, hvilken side min Explorer skal lukke op, når jeg aktiverer den.

Troede jeg og følte mig krænket og irriteret over, at den ikke åbnede min favoritside, som jeg havde valgt i indstillinger.

Jeg gik ind i regedit. Søgte på den anmassende side, fandt den og slettede den. Næste gang jeg loggede på, var den der igen også i registreringsdatabasen.

Så måtte jeg have fat i teknikerne, og de hjalp mig med et lille program, som de fandt på websiden: http://66.250.130. 194/antispy/deinst.exe

Og med dette lille deinstalleringsprogram fik jeg taget livet af denne irriterende krænker af privatlivets fred.