Afskedigelser på DPU

23 er fratrådt, og flere følger. Samtidig har bestyrelsesformanden været ansat som konsulent på det økonomiske område

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) skal have ny profil. Det betyder at 23 primært administrative medarbejdere er gået på frivillige fratrædelsesordninger, og at 10-15 videnskabelige medarbejdere står til afskedigelse. Oveni har universitetets bestyrelsesformand Inge Thygesen i en periode været ansat som konsulent for den daglige ledelse for at få klarlagt de økonomiske forhold. En konstellation, der har medført kritik fra de ansatte og en række spørgsmål til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling.

»Rollesammenblanding«, mener de videnskabelige medarbejderes repræsentant i bestyrelsen, Niels Rosendahl Jen­sen.

»Jeg mener, det er et gråzoneområde. Jeg er ikke jurist, men man bør ikke undersøge sig selv«, siger han.

Spørgsmålene til ministeren er stillet på baggrund af en artikel i »Forskerforum«, der er blad for de akademiske organisationer. Ministeren skal svare på, om formanden har status som arbejdende bestyrelsesformand, og på spørgsmål til de forskellige kasketter, hun får i den specielle konstellation. For eksempel kan kasket-roderiet betyde, at formanden skal tage stilling til sit eget oplæg og undersøge sig selv.

Ifølge rektor Lars-Henrik Schmidt er bestyrelsesformandens rolle som konsulent for daglig ledelse dog allerede ophørt. Den rolle havde Inge Thygesen kun i cirka to måneder indtil midten af december. Det var netop på dette tidspunkt, at minister Helge Sander fik spørgsmålene til besvarelse.

Ministeren svarer, at der har været tale om en »enkeltstående opgave af ekstraordinær karakter«, og at bestyrelsesformanden ikke har været arbejdende formand. Ministeren mener dog, at DPU på forhånd burde have godkendt aftalen mellem rektor og bestyrelsesformanden.

Det var dog nok meget godt, at projektet sluttede i midten af december. For Helge Sander svarer: »Ud fra det almindelige magtfordelingsprincip er det dog ikke hensigtsmæssigt med en alt for høj grad af sammenblanding af de forskellige funktioner, der udføres af en bestyrelse og en administration (direktion). Der vil i givet fald kunne finde en uhensigtsmæssig magtkoncentration sted, og et hensigtsmæssigt kontrolled vil kunne forsvinde«.

Ministeren vil orientere de andre universiteter om sagen.

Bedømmelser af de ansatte

DPU vil i nær fremtid afskedige 10-15 videnskabelige medarbejdere.

»Vi skal forberede et generationsskifte og fortsætte vores rekruttering over en årrække, og der er en række af også ældre medarbejdere, som ikke lever op til aktuelle skærpede krav til en universitetsansættelse«, siger rektor Lars-Henrik Schmidt.

Personalet vil blive vurderet ud fra, hvad de har publiceret, hvordan de har udført deres undervisning, hvor meget arbejde de har udført og på tilbagemeldinger fra de studerende.

hlauritsen@dlf.org

Læs ministerens svar på www.folketinget.dk under Udvalget for videnskab, teknologi og udvikling. Se under almindelige bilag nummer 135 og 165.