Brændstof til et dynamisk lærerliv

Gyldendal og Danmarks Lærerfor­ening i samarbejde om ny lærerbogklub

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Lærere brænder for at finde sammenhænge mellem det, man personligt erfarer, og så det, man skal undervise i. Alle stiller sig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre for at dele mine egne oplevelser og viden med børnene«, siger bogklubdirektør Tine Weppler fra Gyldendal. Sammen med bogklubredaktør Jakob Holm og en række eksterne konsulenter står hun for udvælgelsen af de tilbud om bøger til fordelagtig pris, der gives i den nye Lærerbogklub, som er oprettet i et samarbejde mellem Gyldendal og Danmarks Lærerforening.

»Vi har ønsket at tale til det hele menneske. Ikke alt kan være sjovt, men livs­glæde og elementer af lyst er noget af det, vi kigger efter, når vi skal finde bøger til Lærerbogklubben«, fortsætter Tine Weppler, der selv er læreruddannet og arbejdede på en skole i otte år, før forlagsbranchen lokkede.

I bogklubben har man valgt en sammensætning af bøger i forskellige kategorier. Nogle går specifikt på skolens fag uden at være egentlige lærebøger. Det kan være bøger om natur, historie eller måske filosofi.

Desuden er der bøger, der taler til læreren som person og samfundsborger, samt en række pædagogiske bøger og opslagsværker. Og endelig er der romaner ikke strandkurvslitteratur, men nogle, der appellerer til dem, som bogklubdirektøren beskriver som »tænksomme mennesker«. Der kommer dog en kvalitetskrimi i ny og næ.

»Det er væsentligt at tage lærergruppen seriøst«, mener Tine Weppler. »Omverdenen forlanger, at lærerne har en stor viden, men i stedet for den negative kritik af skolen, som man ofte ser i aviserne, vil jeg gerne medvirke til, at der sættes et mere positivt fokus på lærerjobbet det skylder man lærerne. Kravene til underviserne i dag er store, de forventes at bevæge sig rundt i et større univers end tidligere«, siger hun.

Pædagogiske interesser

Stig Andersen, der er næstformand i Danmarks Lærerforening, begrunder DLFs engagement i samarbejdet med, at Lærerforeningen gerne vil give sine medlemmer et godt tilbud om at kunne købe interessante bøger til en fa­vorabel pris. Men det er det enkelte medlem, der selv afgør, om man vil være medlem af Lærerbogklubben, understreger han.

»Det er Danmarks Lærerforenings opgave at varetage medlemmernes pædagogiske og fagforeningsmæssige interesser«, understreger Stig Andersen.

»Sådan er det, og sådan skal det fortsat være, men det står ikke i modsætning til, at vi gerne vil bruge vores position som organisation til gavn for medlemmerne, som det også sker med eksempelvis lånetilbud og gruppeliv. Vi har da også haft en del forespørgsler til, hvornår bogklubben begynder ikke mindst fra de lærerstuderende«, siger DLFs næstformand.

folkeskolen@dlf.org

Temabogpakker

Bogklubben sammensætter en række pakker, der kan inspirere og give læreren baggrundsviden i forbindelse med emnearbejder. Man kan forestille sig et miks, der består af for eksempel en historisk roman, et historisk opslagsværk, landkort og andre historiske tekster, så man kommer rundt om et emne. Det kan også blive inden for kristendomskundskab eller filosofi.

Den første måneds bogpakke behandler fantasy-genren: Hanne Marie Svendsens roman »Unn fra Stjernestene«, Carsten Høgs store »Eventyrleksikon«, »Skammerens datter« af Lene Kaaberbøl samt Trine Mays undervisningsbog om »Fantastiske fortællinger«. Derudover undervisningsavisen om fantasy, som Gylden­dal har udgivet i samarbejde med Politiken. Pakken kommer til at koste 449 kroner.tha

Bredt tilbud i medlemsbladet

Det er ikke kun bøger, der oprindeligt er udkommet på Gyldendal, der tilbydes til bogklubpris. Som i andre bogklubber købes der ind hos andre forlag. Forslag fra medlemmerne er meget velkomne og vil blive seriøst overvejet, selv om Tine Weppler påpeger, at man jo ikke kan tvinge andre forlag til at sælge deres udgivelser til bogklubben.

Bøgerne vil i reglen være unikke for Lærerbogklubben. Kun undtagelsesvis vil der være bøger, der også udsendes i andre af Gyldendals bogklubber.

Fra starten tilbydes der over 100 titler, lige fra håndbøger som »Havens fugle« og »Det gamle Egypten« til pædagogiske fagbøger som »Det flerstemmige klasserum« af Olga Dysthe og en samling af Howard Gardner-artikler om de mange intelligensers pædagogik redigeret af Per Fibæk Laursen. De skønlitterære tilbud strækker sig fra Ida Jessens roman »Den der lyver« og en krimi af Henning Mankell til klassikere som Homers »Odysse« og Dantes »Guddommelige ko­medie«.

Bøgerne præsenteres i et medlemsblad, der udgives seks gange årligt. Hvis man ikke vil have månedens bogpakke, skal man blot give klubben besked. Det kan gøres ved hjælp af en kupon i medlemsbladet, via internettet eller på den døgnåbne telefonsvarer.

Det første medlemsblad udsendes i slutningen af februar.tha

Powered by Labrador CMS