Utidssvarende lovgivning

Folketingsmedlem Anne-Marie Meldgaard ønsker lovændring, men sagen er strandet på spørgsmålet om, hvem der skal betale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Den verden, vi lever i, er jo efterhånden på næsten alle områder indrettet, så samlevende og ægtepar er sidestillet. Derfor bør man også ændre i pensionslovgivningen for tjenestemænd, så man får samme regler, som man har for overenskomstansatte, hvor samlevende kan få ægtefælle­pensionen«, siger folketingsmedlem for Socialdemokraterne Anne-Marie Meld­gaard, som i september stillede spørgsmål i Folketinget til finansminister Thor Pedersen om emnet. Han lovede at se på sagen.

»Siden er der ikke sket noget. Jeg synes, det er vigtigt, at man ændrer de utidssvarende regler, for de berører jo rigtig mange mennesker i de store årgange«, siger Anne-Marie Meldgaard.

Hun understreger, at der naturligvis skal være regler, som forhindrer misbrug.

I Personalestyrelsen, som er Finansministeriets afdeling for personale­spørgsmål, oplyser chefkonsulent Gorm Neigaard, at styrelsen har drøftet spørgsmålet med de statslige forhandlingsorganisationer i Centralorganisationernes FællesUdvalg, fordi de kommunale organisationer henledte opmærksomheden på problemet ved den seneste lovændring i 2002.

En ændring af loven ville rent teknisk skulle ske ved, at man indførte begrebet samleverpension, som findes i overenskomstpensioner, men spørgsmålet er, hvem der skal betale.

»Hvis man skaber pensionsret for flere mennesker, koster det noget et eller andet sted, fordi det betyder, at staten alt andet lige skal udbetale flere pensionsmidler. Det kunne finansieres ved forringelser et andet sted i systemet, så for eksempel ægtefællepensionen blev lidt lavere eller på mange andre måder. Men der er ikke aktuelle planer om ændringer«, siger Gorm Neigaard.

Der er aftalt tekniske drøftelser af emnet mellem organisationerne og Personalestyrelsen. Men skal det æn­dres, skal det tages op i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2005. Under alle omstændigheder vil der være tale om en lovændring. Tjenestemænd får reguleret deres forhold via lovgivning.

hbjorgensen@dlf.org