Fysisk arbejdsmiljø
0   200

DLF tabte indeklima-sag

DLF tabte sag om Usserød-lærere. Flere lærere blev syge af at arbejde på den skimmelsvamperamte Usserød Skole i Hørsholm, og de har stadig gener

En krænkelse af retsfølelsen. Sådan siger formand for organisationsudvalget i DLF, Astrid Schjødt Pedersen, om Usserød-sagens udfald.

»Det er hverken rimeligt eller retfærdigt, at vores medlemmer skal risikere at blive syge af at gå på arbejde. Det er dybt skuffende, at DLF har tabt sagen, men vi stopper ikke med at køre indeklimasager. Vi ønsker at påvirke retstilstanden på dette felt«, siger Astrid Schjødt Pedersen.

Artiklen fortsætter under banneret

Højesteretsdommen siger, at det ikke er bevist, at lærernes lidelser skyldes indeklimaet på skolen. Højesteret siger, at ifølge de lægelige udtalelser mener man, at lærernes gener forsvinder, når påvirkningen ikke længere er til stede. Derfor vil man ikke anerkende lidelserne som en erhvervssygdom.

En enkelt lærer fik i 1999 sin astma anerkendt som en arbejdsskade forårsaget af indeklimaet på Usserød Skole. Astma står på listen over erhvervssygdomme. Men når indeklimalidelser ikke bliver anerkendt som en arbejdsskade, kan man heller ikke senere køre erstatningssag.

Ikke retfærdigt

Lærer og tillidsrepræsentant på Usserød Skole, Else Holleriis, blev ikke overrasket, da hun modtog Højesterets dom. DLF havde udtaget to af de indeklimaramte lærere til sagen i Højesteret.

»Jeg har hele tiden håbet, at videnskaben kunne nå at følge med. Det er jo på vej, men desværre kan man endnu ikke bevise, at vores gener stammer fra det dårlige indeklima, og at der er tale om en varig skade. Man skal kunne måle det tydeligt i blodet for at kunne føre bevis«, siger Else Holleriis.

»DLF har gjort, hvad den kunne i denne sag, men selvfølgelig føler jeg mig ikke retfærdigt behandlet af retssystemet. Dommen er uretfærdig, når det er bevist, at vi har haft og stadig har problemer med indeklimaet. Det er hundrede procent bevist, at der var svampeangreb på skolen i en lang årrække, og jeg har arbejdet dér i alle de år og er der stadig«.

Else Holleriis siger, at hvis DLF havde vundet højesteretssagen, ville det ikke kun have haft betydning for hende, men for mange mennesker.

»Man kan godt have en mistanke om, at det er derfor, man ikke har vundet. Fordi det ville gribe om sig med sådan en dom. Det kan jeg ikke lade være med at tænke«.

»Hvis DLF havde vundet sagen, ville det personligt have betydet, at jeg bagefter kunne have rejst en erstatningssag. Og det ville jeg have gjort«, siger Else Holle­riis.

Hun har stadig problemer med dårligt indeklima. På Usserød Skole underviser hun udelukkende i den helt nye afdeling. For eksempel har hun det dårligt med at opholde sig i kantinen og flere andre steder på skolen.

»Jeg er blevet hyperoverfølsom over for dårligt indeklima. Jeg registrerer det med det samme. Jeg hoster, nyser, næsen klør, og det virker, som om jeg får en akut forkølelse. I det daglige har jeg det fint, men jeg leder efter nyt hus for tiden, og dér oplever jeg at komme ind i et hus og straks kunne mærke, at her kan jeg ikke være«.

»Sagen har kørt i så mange år, og nu er den slut. Jeg har været valgt ud, fordi jeg ikke fejler andet, men andre er meget hårdere ramt, og jeg synes, det er forfærdeligt, at man ikke vil anerkende indeklimalidelser«, siger Else Holleriis.

Den anden lærer, der var udtaget til højesteretssagen, er Ellinor Sander, der i dag arbejder som talepædagog i en anden kommune. Hun siger, at ligemeget hvad retten har sagt, så har hun stadig gener efter arbejdet på Usserød Skole. Ikke daglige gener, men hun reagerer, hvis hun kommer ind i et lokale med dårligt indeklima.

»Min første tanke, da jeg hørte dommen, var, hvor er det godt, jeg ikke længere arbejder på Usserød Skole, så jeg ikke kan blive pålagt at arbejde i et lokale, jeg ikke kan tåle at være i«, siger Ellinor Sander.

hlauritsen@dlf.org

Usserød Skole

I 1993 blev der konstateret kraftigt angreb af skimmelsvampe på Usserød Skole, og skolen blev lukket. Store dele blev revet ned, resten renoveret og nyt bygget til. Undervisningen foregik i denne periode et andet sted i Hørsholm Kommune.

I august 1997 var skolen ombygget. Men et halvt år efter måtte en del af skolen lukkes igen på grund af indeklimaproblemer. Børnehaveklasseafdelingen blev lukket og renoveret i halvandet år. Problemet var gammelt svampeinficeret materiale under det nye tag.

Senere har skolen også haft indeklimaproblemer måske på grund af ventilationsanlægget, måske på grund af dårlig rengøring.

DLF har kørt sag imod Den Sociale Ankestyrelse for syv af lærerne. DLF tabte i landsretten i år 2000 og har netop tabt ankesagen, som to af lærerne var udtaget til, i Højesteret den 12. december 2003.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ