Drop elevernes personlige udvikling

Skolen skal give eleverne bedre kundskaber blandt andet ved at fratage dem ansvaret for egen læring

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolens formålsparagraf er forkert og bør skrives om. Den skal simpelthen hedde: »Skolens opgave er at give eleverne kundskaber«.

Det mener Inger K. Brøgger, der er medlem af den selvbestaltede Kommissionen til forsvar for kundskaber.

Den apolitiske kommission består foreløbig af 16 mennesker og tæller blandt andre professorer, forfattere og én lærer. De er fælles om, som navnet antyder, at mene, at eleverne ikke får nok kundskaber i folkeskolen. De vil gøre op med, at skolens primære rolle er at tage sig af elevernes personlige udvikling.

»Det er kundskaber i de traditionelle skolefag, vi mener. Der er ikke noget i vejen med fagene, men fokus er i for høj grad på processen frem for målet«, siger Inger K. Brøgger, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

Hvad skal man bruge kundskaberne til?

»Det er det spørgsmål, man ikke skal stille. Kundskaber er en værdi i sig selv. Man skal have kundskaber, fordi det er et gode at have kundskaber. Når man får dem, ved man ikke, hvad man kommer til at bruge dem til«, siger Inger K. Brøgger.

Samtalen bliver sølle og lurvet

Forfatteren Ole Hyltoft er også medlem af kommissionen. Han mener, at skolen skal være mere ansvarsbevidst og fagligt indsigtsfuld.

»Man kan jo ikke gøre sig hverken på en arbejdsplads eller socialt, hvis man ikke ved, hvor for eksempel Nakskov ligger. Samtalen bliver sølle og lurvet, når man ikke ved de mest enkle ting. Man kan ikke få en civiliseret samtale i gang med folk, der ikke ved noget«, siger Ole Hyl­toft, der specielt vil fokusere på historie og litteratur, fordi han mener, det er for tilfældigt, hvad eleverne lærer.

»Vi er nødt til at have nogle normer for, hvad man skal lære. Vi skal have noget, vi er fælles om. Vi skal være hjemme i den danske kultur. Ikke mindst i en tid med globalisering. Man skal ikke kunne gå ud af den danske folkeskole uden at have læst Jeppe Aakjær eller Johannes V. Jensen«, siger Ole Hyltoft.

Målet frem for processen

Inger Petersen er lærer og medlem af kommissionen.

Hun gik selv i skole i 70erne. Det var på en skole, der satsede meget på gruppearbejde, og hun oplevede det som et stort ansvar. Derfor er hun ikke glad for begrebet ansvar for egen læring.

»Eleverne skal ikke have ansvar for egen læring. Læring er lærerens ansvar«, siger hun.

Dermed mener hun ikke, at al undervisning skal foregå som klasseundervisning.

»Klasseundervisning er vigtig for skolegangen, men lærerens metodefrihed skal bestemt bibeholdes. Læreren skal bruge de metoder, netop den lærer mener er bedst til netop det fag«, siger hun og understreger, at hun ikke mener, at lærerne gør noget forkert.

Inger K. Brøgger er enig.

»Nej. De har jo en formålsparagraf, som de følger, og de er jo blevet undervist i, hvordan de skal undervise. De gør det, som de skal, men vi skal have fjernet den formålsparagraf«.

Hun vil ikke afskaffe gruppearbejde, logbøger og ekskursioner, men hun vil flytte fokus.

»I den pædagogik, der hersker i dag, er det metoderne, der er afgørende. Det skal det ikke være. Metoderne er i virkeligheden ikke det vigtigste. Det vigtige er målet«, siger hun og fortæller, at det også efter hendes mening er nødvendigt med mere tavleundervisning for at nå det mål, men at det er noget, lærerne selv skal finde ud af.

Afsporet pædagogisk debat

Hverken Inger Brøgger eller Inger Petersen er bange for, at den øgede fokus på kundskaber vil gå ud over elevernes kreativitet eller selvstændighed.

»Der har været kundskabsskole i Danmark, og det er der i de fleste andre lande. Hvis man kigger lidt ud i verden, kan man se, at det ikke er så slemt«.

»Den pædagogiske debat herhjemme er navlebeskuende. Det er, som om at mange tror, himlen falder ned om ørerne på dem, hvis man dropper reformpædagogikken«, siger Inger K. Brøgger.

Inger Petersen mener, at lærerne er garanter for, at det ikke går ud over noget andet, hvis man flytter fokus.

»Uanset hvilket fag jeg underviser i, så selvstændiggør jeg dem. Det skal lærerne have sig for øje, og det har lærerne også. Jeg tror absolut ikke, man mister noget ved at flytte fokus«, siger hun.

folkeskolen@dlf.org

Folkeskolens formålsparagraf

Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at fremme elevernes tilegnelse af kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer, der medvirker til den enkelte elevs alsidige personlige udvikling.

Inger K. Brøggers forslag til formålsparagraf

Folkeskolens opgave er at give eleverne kundskaber.

Powered by Labrador CMS