Debat

Test-galimatias

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man møder af og til beklagelser over, at så mange elever i folkeskolen henvises til specialundervisning, hvilket jo først og fremmest er udtryk for, at de er kommet til kort over for den almindelige undervisning. Man efterspørger i den anledning differentiering, rummelighed og respekt for elevernes forskellighed.

Men i næsten samme åndedrag kræver man normativ og ensartet evaluering i form af standardiserede test og prøver. Det seneste skud på stammen er De Konservatives forslag om nationale, ens test af børns paratviden gennem hele skoleforløbet.

En sådan galimatias vil sandsynligvis resultere i øget polarisering mellem de stærkere og de svagere elever i skolen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Børn lærer og udvikler sig gennem succeser og ikke via fiaskoer.

Normativ testning vil naturligvis føre til succesoplevelser hos en hel del elever ja sikkert langt de fleste men det vil uvægerligt også medføre fiaskooplevelser hos andre og måske især hos dem, der har allermest brug for at undgå en konstant konfrontation med deres egen utilstrækkelighed og uduelighed i forhold til andre.

Det er sjovt at blive testet, når man klarer sig lige så godt eller helst bedre end de andre, men hvis resultatet gang på gang placerer én nede i nærheden af bunden, så afløses det sjove af svigtende selvtillid, personlig usikkerhed og stigende modvilje over for skolen og dens undervisning.

Hidtil har vi i Danmark undgået det testhysteri, som er kendt i mange andre lande. Lad os dog fortsætte med at udvikle folkeskolen hen imod en skole for alle, hvor hver enkelt elevs evner, muligheder og behov inden for fællesskabet anerkendes og respekteres. Lad os dog give alle elever en chance for at vise, hvad de hver især duer til.

Forkortet af redaktionen

Powered by Labrador CMS