Forhandlinger går langsomt

Arbejdstidsforhandlingerne går langsomt, fordi en ny aftale kræver, at parterne afklarer begreber, før de forhandler paragraffer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden elevernes efterårsferie har embedsmænd hos KL og DLF arbejdet på at finde et grundlag for en ny arbejdstid til lærerne.

Foreløbig har DLFs formand, Anders Bondo Christensen, ikke haft brug for at hente mandat hos hverken hovedstyrelsen eller kredsformænd til markante udmeldinger.

»Vi er enige med kommunerne om, at det ikke er en justering af den gamle aftale. Vi taler om en helt ny aftale. Derfor er det væsentligt at finde ud af, hvad sådan en aftale skal understøtte«, siger Anders Bondo.

Også KLs lønudvalgsformand Kjeld Hansen bekræfter, at forhandlingerne skrider fremad.

»Vi har fundet et fælles udgangspunkt«, siger han og understreger ligesom Anders Bondo, at det er vigtigt med en fælles forståelse af begreber med videre.

»Målet er et entydigt fælles ejerskab. Det har folkeskolen fortjent«, siger han.

KLs forhandlere mener, at lærerne ikke skal behandles anderledes end andre ansatte i den offentlige sektor.

Det betyder blandt andet, at KL i sit oplæg skriver, at lærerne skal være til stede på arbejdspladsen 37 timer om ugen.

Derudover mener KL, at der brug for en styrket lederrolle på skolerne, og at det er skolelederen, der skal lede og fordele arbejdstiden, og at arbejdstiden kan tilrettelægges fleksibelt, selv om lærerne som udgangspunkt skal være til stede på arbejdspladsen i arbejdstiden.

Lærerne har stillet ni krav. De vil gerne fastholde nogle centrale arbejdstidsregler. De vil sikre et maksimumtimeantal for den samlede undervisningsopgave og en sammenhæng mellem forberedelse og undervisning. Samtidig ønsker lærerne mere frihed til selv at planlægge arbejdstiden.

Forståelse kræver tid

Kommunerne og lærerne skal være færdige med arbejdstidsforhandlingerne den 24. november. Alligevel er det først nu, drøftelserne om indholdet i en ny aftale begynder.

»Men det betyder ikke, at de indledende drøftelser har været spildt. Selv om vi har kort tid, så kræver det tid at afklare en fælles forståelse. Vi skal være enige om retningen, inden vi begynder at skrive paragrafferne«, siger Anders Bondo.

Hvis parterne kan blive enige om en aftale, skal resultatet til urafstemning blandt lærerne umiddelbart efter den 24. november. Afgørelsen af urafstemningen foreligger endeligt den 23. december. Hvis parterne ikke kan blive enige, kan arbejdstiden forhandles igen ved overenskomstforhandlingerne i 2005.

kravn@dlf.org

mtrier@dlf.org

Powered by Labrador CMS