Opgør med gammeldags ledelse

Det er en misforståelse at tro, at KL ønsker, at lærerne absolut skal være til stede på skolen i 37 timer om ugen, siger formanden for KL

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Baggrunden for konferencen om ledelse i folkeskolen var blandt andet, at KL og DLF er i gang med at forhandle en ny aftale om arbejdstid. Det ligger i begge parters oplæg, at en kommende aftale skal være mindre bundet op på detaljerede regler timetælleri og mere på en ny forståelse mellem parterne om, hvad der ligger i lærerarbejdet i folkeskolen. Derfor er spørgsmålet om, hvordan skolen skal ledes, rykket op på en af de øverste pladser på dagsordenen. Afskaffer man detaljerede bestemmelser om, hvordan lærerne skal bruge deres arbejdstid, er det afgørende, hvordan ledelsen så foregår.

Ejgil W. Rasmussen, formand for KL, kommenterede forhandlingerne om arbejdstidsaftalen, som netop er gået ind i en afgørende fase:

»Vi er helt enige om, at tavlen skal vaskes ren. Uenigheden handler om, hvad der så skal stå der bagefter«, sagde han.

Han definerede den gode ledelse af folkeskolen som en kombination af synlig og visionær ledelse, konkrete handleplaner, lærere, som er udviklingsorienterede, og velfungerende team.

»Tilfredse og velfungerende medarbejdere er afgørende for kvaliteten«, sagde han.

Det er op til folkeskolens ejere, kommunerne, at sætte rammerne for skolen, slog han fast. Men han understregede, at ledelse ikke handler om at kontrollere, at lærerne i gennemsnit opholder sig 37 timer på skolen.

»Hvis nogen har fået det indtryk, er det forkert. Det er et gammeldags ledelsessyn. Det handler om, at selv­stændige og engagerede medarbejdere arbejder på det tidspunkt, hvor det efter aftale med ledelsen passer bedst«, sagde han og tilføjede, at moderne informationsteknologi jo giver mange muligheder her.

hbjørgensen@dlf.org