Debat
0   94

De multinationale og folkeskolen

»Der ville være en hel del flere kroner tilovers blandt andet til uddannelse og skole, hvis de store multinationale selskaber betalte skat«. Sådan var ordene forleden i en avis. »De multinationale lever på nas. De nyder godt af uddannelsessystemet, der uddanner deres medarbejdere. Men de betaler ikke skat«, siges det videre.

Det har været hævdet, at de multinationale selskaber flytter overskuddet ud af Danmark for eksempel ved at betale kunstigt høje priser til moderselskabet eller ved at optage lån til kunstigt høje renter.

Artiklen fortsætter under banneret

I Folkeskolen nummer 38 rejste jeg debatten om Q8s manglende skattebetaling i Danmark. I den sammenhæng kontaktede jeg skatteminister Sven Erik Hovmand, der nu har svaret mig.

»Min holdning er klart, at selskaber, der indgår i en multinational koncern, skal betale deres skat som alle andre«.

»Der vil blive iværksat en række initiativer, som i sidste ende har til formål at sikre en korrekt indkomstopgørelse og skattebetaling«.

Efter ministerens egen opfattelse er der nok at tage fat på. I en ministeriel undersøgelse hedder det, »at kun lidt over halvdelen af de adspurgte firmaer har dokumentation (for deres pengeoverførsler), der kan karakteriseres som ikke åbenlyst mangelfuld«. »Efterlevelsen af dokumentationspligten er så ringe, at der er behov for en opstramning«, siger de ministerielle papirer.

Mens vi således beroliges, kan vi læne os tilbage og nyde ministerens oprydningsarbejde hos Q8, Coca-Cola, McDonalds med flere. Måske skulle vi, for en sikkerheds skyld, indrette vore indkøb efter hjertets logik. Selv store Arla hænger slemt med skuffen, efter at flere og flere forbrugere i disse dage har droppet dem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ