Debat

De multinationale og folkeskolen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Der ville være en hel del flere kroner tilovers blandt andet til uddannelse og skole, hvis de store multinationale selskaber betalte skat«. Sådan var ordene forleden i en avis. »De multinationale lever på nas. De nyder godt af uddannelsessystemet, der uddanner deres medarbejdere. Men de betaler ikke skat«, siges det videre.

Det har været hævdet, at de multinationale selskaber flytter overskuddet ud af Danmark for eksempel ved at betale kunstigt høje priser til moderselskabet eller ved at optage lån til kunstigt høje renter.

I Folkeskolen nummer 38 rejste jeg debatten om Q8s manglende skattebetaling i Danmark. I den sammenhæng kontaktede jeg skatteminister Sven Erik Hovmand, der nu har svaret mig.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

»Min holdning er klart, at selskaber, der indgår i en multinational koncern, skal betale deres skat som alle andre«.

»Der vil blive iværksat en række initiativer, som i sidste ende har til formål at sikre en korrekt indkomstopgørelse og skattebetaling«.

Efter ministerens egen opfattelse er der nok at tage fat på. I en ministeriel undersøgelse hedder det, »at kun lidt over halvdelen af de adspurgte firmaer har dokumentation (for deres pengeoverførsler), der kan karakteriseres som ikke åbenlyst mangelfuld«. »Efterlevelsen af dokumentationspligten er så ringe, at der er behov for en opstramning«, siger de ministerielle papirer.

Mens vi således beroliges, kan vi læne os tilbage og nyde ministerens oprydningsarbejde hos Q8, Coca-Cola, McDonalds med flere. Måske skulle vi, for en sikkerheds skyld, indrette vore indkøb efter hjertets logik. Selv store Arla hænger slemt med skuffen, efter at flere og flere forbrugere i disse dage har droppet dem.