DLF sparer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening besluttede i 2002, at der skal spares på en række områder. De mange politiske aktiviteter, der har været gennemført de senere år, har tæret på egenkapitalen. Derfor skal der bremses op.

Og det er svært. De sparemål, der blev sat op for foreningens sekretariat, er blevet opfyldt. Der er blandt andet nedlagt et antal stillinger. Hovedstyrelsen har også forsøgt at feje for egen dør ved at gøre hovedstyrelsen mindre, så der fra 1. januar er to almindelige medlemmer og et pensionistmedlem mindre i styrelsen. Men selv om der i oktober var flertal på kongressen for også at halvere københavnernes repræsentation, nåede den ikke op på det totredjedelsflertal, som den slags fundamentale ændringer kræver. Københavns Lærerforening er altså fortsat repræsenteret med både for- og næstformand, og det koster.

Et forslag fra forretningsudvalget om at reducere hvert hovedstyrelsesmedlems frikøb faldt i hovedstyrelsen. Forslaget gik på at skære ned til det, som der faktisk står i hovedstyrelsens regler fra praksis med 1.309 årlige frikøbstimer til 1.154 eller fra 3,4 til tre dage om ugen. Et snævert flertal i hovedstyrelsen vurderede, at arbejdspresset er for stort til, at der kan skæres i tiden til politisk arbejde. Per Sand Pedersen foreslog, at man opretholdt praksis med 1.309 frikøbstimer. Medlemmer fra provinsen bruger lang tid på at komme frem og tilbage, et møde i København koster hver gang fem-seks timer i transport, sagde han. For Per Sands forslag stemte 11. Imod stemte ti, mens seks ikke stemte.

Ud af Forbrugerrådet

På spareplanen stod også forslag om udmeldelse af Forbrugerrådet og Institut for Fremtidsforskning.

Da DLF i sin tid meldte sig ind i instituttet, skete det, fordi hovedstyrelsen ønskede at kunne træffe mere kvalificerede beslutninger på en række områder om planer for fremtiden. Men efter nogle år er vurderingen, at instituttet er blevet brugt alt for lidt, derfor var der også enighed om at melde foreningen ud. Det giver en årlig besparelse på 57.500 kroner.

Der var ikke uenighed om, at Forbrugerrådet gør en masse, som er til gavn for lærere og andre samfundsborgere. Men bebudede stigninger i kontingentet gjorde udslaget, hovedstyrelsen var enig om at melde foreningen ud. I år koster det godt 5.500 kroner at være medlem af Forbrugerrådet, næste år knap 18.000, og i 2005 stiger kontingentet til 30.000 kroner.

John Illum foreslog, at DLF også meldte sig ud af Mandag Morgens Kompetenceråd.

»I kender mine argumenter fra tidligere år, så dem gentager jeg ikke, lad os spare de 60.000 kroner«, sagde han. Men blev stemt ned. Syv stemte for besparelsen, mens 18 var imod.

Til Folkeskolen begrunder John Illum sit forslag sådan: »Jeg mener ikke, at DLF skal være med til at finansiere Kompetencerådet. Jeg er sikker på, at Astrid Schjødt Pedersen gør et fornemt stykke arbejde i Kompetencerådet med at forklare om læreres og lederes vilkår og om, hvad der skal til for at drive god skole i et moderne samfund. Jeg er overbevist om, at hendes netværksarbejde har værdi for os, men min holdning er principiel. DLF skal ikke støtte et rent kommercielt foretagende som Huset Mandag Morgen«.

-th