Debat

Jantelovslogik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»At tage penge fra nogle og give til nogle andre har ikke noget med målrettet faglig kamp at gøre. Det er bare dumt«, skriver Dorte Lange i Folkeskolen nummer 49.

Hvis de første »nogle« er arbejdsgiverne, og de sidste »nogle« er lønmodtagerne, er det vel egentlig det, hele fagbevægelsens virksomhed gennem tiderne har sigtet mod. Men det kan naturligvis ikke være det, Dorte Lange mener, skulle være så dumt hun må mene noget andet.

Det, hun finder dumt, er nok at tage penge fra nogle lønmodtagere og give dem til andre lønmodtagere, sådan som eksempelvis skattesystemet gør. Den sociale omfordeling af indkomster, som hele skattesystemet er udtryk for, kan naturligvis til enhver tid bedømmes som »dum« det er en ren politisk vurdering, men måske er det heller ikke det, hun sigter til?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg tror, hun mener, at Ny Løn indebærer, at nogle lønmodtagere fratages penge, som så gives til andre lønmodtagere og det er sikkert det, hun mener er »dumt«.

Mig bekendt er der imidlertid ingen lønmodtagere, som har mistet lønkroner på grund af Ny Løn selv om nogle ganske vist har fået flere end andre. Dorte Lange må således have anvendt følgende logik: Hvis lærer A får et løntillæg på 100 kroner, og lærer B får et løntillæg på 300 kroner, så har lærer A »mistet« 200 kroner. Denne jantelovslogik er ikke anvendelig i fagligt arbejde.