Debat

Udviklingen fortsætter

DLF er et godt projekt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med udgangen af dette år udløber det udviklingsprojekt, kongressen satte i værk i 1999. Projektet skulle med inddragelse af ekstern bistand sætte fokus på DLFs måde at drive fagforening på og blev iværksat for at sikre, at DLF kan være en stærk, handlekraftig og respekteret faglig organisation.

Projektet er løbet i flere tempi: Udtagelse af ekstern bistand, firmaet Dafolos proces med afdækning af foreningens måde at arbejde på, aflevering af delrapporter og slutrapporten med anbefalinger til for­eningen, Udviklingsudvalgets arbejde med anbefalingerne og hovedstyrelsens beslutninger om tiltag og om, hvorledes der skal følges op på projektet.

Undervejs i processen har medlemmer og kredse været inddraget i samtaler, interview og undersøgelser. En styregruppe med kredsrepræsentanter har været sparring til Dafolo. Kongressen har været løbende inddraget og har taget stilling til proces og indhold undervejs. Udviklingsudvalget har behandlet og forholdt sig til samtlige anbefalinger fra Dafolo. Resultaterne heraf er forelagt dels hovedstyrelsen, dels kongressen til beslutning.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Udgangspunktet for udviklingsprojektet var, at konsulentfirmaet skulle se på os udefra, men vi skulle i organisationen efterfølgende tage det politiske ansvar for opfølgningen.

Det betyder, at nogle af anbefalingerne følges, mens andre af kongressen eller hovedstyrelsen er vurderet som uhensigtsmæssige for foreningen.

Ingen kan vurdere, hvordan situationen havde set ud, hvis vi ikke havde sat fokus på og brugt kræfter på så væsentlige emner som for eksempel kommunikationen i foreningen internt mellem medlemmer og tillidsvalgte og mellem DLF og omverdenen det foreningspolitiske system og politikudviklingen.

Samspillet mellem vedtagelsen af professionsidealet, opspillet til en ny arbejdstidsaftale og fokusering på kommunikationen har været grundlaget for, at DLF af såvel egne medlemmer som omverdenen i dag vurderes anderledes positivt, end før projektet blev iværksat.

Udviklingsprojektet skulle tage udgangspunkt i foreningens opgave og det indholdsmæssige frem for strukturen, men der er ikke tvivl om, at resultatet af strukturkommissionens anbefalinger kan betyde omvæltninger i kreds- og skolestrukturer i et omfang, der kun kan gisnes om.

Det vil imidlertid også fremover være politikken og indholdet i arbejdet, der skal være styrende, og strukturen, der skal tilpasses, så den mest hensigtsmæssigt understøtter dette arbejde.

Foreningens udviklingsprojekt er formelt slut, men den positive udvikling af DLF fortsætter.

En stor tak til alle, der har bidraget undervejs.

Glædelig jul og godt nytår.

Astrid Schjødt Pedersen er formand for

udviklingsudvalget og organisationsudvalget