NETopNU

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mobiltelefoner og privatliv

Mobiltelefoner er også i år én af topscorerne på børn og unges liste over juleønsker, og der er næppe tvivl om, at mange vil få deres ønske opfyldt, hvad enten det nu drejer sig om at få den første mobiltelefon, eller det drejer sig om en ny, smartere udgave med farveskærm, polyfoniske ringetoner, og hvad der nu ellers hører sig til i dag. Til forskel fra tidligere år, hvor emnet børn og mobiltelefoner ivrigt er blevet diskuteret i offentligheden, vil nok de færreste bekymre sig om sagen i år. På forbavsende kort tid er mobiltelefonen blevet et uundværligt redskab, ikke mindst i fortravlede børnefamilier, der skal koordinere familiens aktiviteter i en hektisk og omskiftelig hverdag. Der er imidlertid i dag mere grund til at bekymre sig om børns brug af mobiltelefoner, end der har været tidligere. Eller rettere: Hvad de bruger telefonen til.

En voksende del af de nye mobiltelefoner indeholder i dag et digitalt kamera, og det er en uhyre populær facilitet. På globalt plan overstiger salget af kameraer indbygget i telefoner allerede antallet af selvstændige kameraer. Inden længe vil de fleste mobiltelefoner sandsynligvis være udstyret med et kamera­øje, der altid er klar til at forevige enhver situation. For øjeblikket er det en relativt dyr fornøjelse at sende billederne, hvilket lægger en dæmper på brugen, men hvis udviklingen følger den, vi kender fra for eksempel sms-beskederne, vil prisen falde drastisk i de kommende år. Det vil uundgåeligt betyde, at billeder kommer til at fylde meget mere i vores hverdag.

Den udvikling åbner mange nye muligheder. På den positive side kan billeder, og i løbet af få år også video, få en mere fremtrædende plads i skolens undervisning, ligesom der er utallige kreative udnyttelsesmuligheder (se for eksempel www.sentonline.com). De kreative ideer blomstrer såmænd allerede, men desværre på måder, som de fleste nok helst havde været foruden, for eksempel en samling af kvinders (påklædte) bagdele, som findes udstillet på nettet. Det er krænkende for kvinderne, men det er alligevel et relativt harmløst eksempel. Flere og flere steder forbydes mobiltelefoner af den grund i omklædningsrum og lignende steder.

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan de nye muligheder kan misbruges blandt børn og unge på en måde, der langt overgår den nuværende mobning via sms. Endnu har vi ikke haft en større debat om dette problem her i landet, men det får vi med sikkerhed, når det første eksempel på krænkende billeder af elever eller lærere, taget af en elev på skolens område, ligger på nettet. Teknisk er det nemmere end nogensinde før (se om »moblogs« andet sted på siden).

Skoler, der ikke allerede har regler på området, bør tage emnet op nu, ligesom man bør diskutere det med eleverne, som også bør præsenteres for de regler, datatilsynet har sat op for offentliggørelsen af billeder på nettet (se www.datatilsynet.dk/include­/­show.article.asp?art_id=584), helst inden der op­står en konkret sag, der kan gøre en afbalanceret dis­kussion umulig. Det ville være en skam, hvis de positive muligheder fortrænges af endnu en ophidset mediedebat om børn og ny teknologi. I den forbindelse kan det være værd at tænke over, hvorfor det som hovedregel er de problematiske sider af ny teknologi, der altid fremhæves først. Det kan jo for eksempel skyldes, at de tilsyneladende aldrig behøver støtte i form af undervisning for at blive taget i brug. Selv om der er grund til at bekymre sig om problemerne, så er der måske endnu mere grund til bekymring over, om børn får lært at bruge de positive potentialer i de teknologiske fremskridt.

»Moblogs«

»Weblogs« eller »blogs« er en slags logbog eller dagbog på nettet, som udmærker sig ved at være et nemt og brugervenligt redskab til løbende publicering på internettet. En »blog« fås tillige gratis på for eksempel www.blogger.com. Blogs har været kendt siden 1999 og findes i milliontal på nettet, men for nylig er der dukket en ny type op, de såkaldte »moblogs«. Navnet er en sammentrækning af »mobil« og »blog«, og fænomenet hænger tæt sammen med udbredelsen af mobiltelefoner med indbyggede digitale kameraer og de nye muligheder for at sende sms-beskeder med tilknyttede billeder. Med en moblog kan billeder lægges på nettet, næsten i samme sekund de er taget. Billedbeskeden sendes blot til en mail-adresse, og resten sker automatisk (se for eksempel www.albinogorilla.dk). Moblogs giver direkte adgang til offentliggørelse og kan naturligvis både bruges og misbruges (se andet sted på siden).

Rettelse

I nummer 49s NETopNU havde der sneget sig en slåfejl ind under adressen www.dkconlline.dk, den rigtige er www.dkconline.dk