Forvaltning slipper for retssag

Sagen om de fem tvangsflyttede lærere fra Klostervængets Skole er slut. Parterne har indgået en aftale, og der bliver ikke et retsligt efterspil, selv om Københavns Skoleforvaltning ifølge flere juridiske eksperter har overtrådt loven

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Københavns Kommune har ikke overholdt loven i sagen om de fem tvangsflyttede lærere fra Klostervængets Skole. Det mener Jens Peter Christensen, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Der er nemlig tale om en diskretionær forflyttelse. Det vil sige, at forflyttelsen er begrundet i lærernes individuelle forhold, og det er derfor en afgørelse i forvaltningslovens forstand. Ifølge forvaltningsloven har de fem lærere som part i en sag ret til at blive hørt. Det er de også blevet i denne sag.

»Men partshøringen er sket på et ulovligt grundlag, fordi beskyldningerne mod lærerne ikke er konkrete. De ved ikke, hvad de skal tage stilling til, og så er partshøringen i realiteten ligegyldig«, er Jens Peter Christensen citeret for i JP København.

Københavns skoleborgmester Per Bregengaard, Enhedslisten, forsvarer sin forvaltning:

»Jeg har ingen kritik af forvaltningen, for jeg har ikke noget at have den i. Jeg har forskellige versioner af, hvad der er sket, men billedet af, hvilke eventuelle mangler der er, er mildest talt kaotisk«.

Jens Peter Christensens udtalelser gør dog indtryk på borgmesteren.

»Juraprofessorer sidder ikke inde med den absolutte sandhed. Jens Peter Christensen har et synspunkt, som bygger på nogle procedureregler. Han kender ikke til den konkrete sag, men jeg har sat mig ind i kritikken, og den vil indgå i den efterbearbejdelse, jeg har af sagen«, siger Per Bregengaard.

Hemmelig aftale

Også professor i forvaltningsret Claus Haa­gen Jensen fra Aalborg Universitet mener, at forvaltningen har begået lovbrud. Men modsat Jens Peter Christensen mener han, at der er tale om en sanktion:

»Hvis man i kommunen synes, at nogen har gjort sig skyldig i en høj grad af kritisabel og destruktiv adfærd, således at man vil overføre dem på grund af denne adfærd, så er det en disciplinær sanktion, og så skal man ifølge tjenestemandsloven afholde tjenstligt forhør. Og det er ikke sket«.

Samme konklusion nåede de jurister frem til, som Københavns Lærerforening (KLF) rådførte sig med.

Forvaltningen har altså handlet i strid med loven, er de juridiske eksperter enige om. Spørgsmålet er bare hvilken lov.

Det spørgsmål får vi dog aldrig svar på. For en uge siden indgik de fem lærere og Københavns Lærerforening nemlig en aftale med Københavns Skoleforvaltning.

Aftalens konkrete indhold kender kun de implicerede parter, men forflyttelsen står ved magt. De fem lærere vender ikke tilbage til Klostervængets Skole.

I en fælles pressemeddelelse fra skoledirektøren i Københavns Kommune, Peter Rasmussen, og formanden for KLF, Jan Trojaborg, hedder det, at »med indgåelsen af aftalen der har alle de impliceredes accept er der en fælles forståelse af, at sagen ikke får et retsligt efterspil«.

Af samme grund ønsker hverken skoledirektøren, KLF eller de fem lærere at udtale sig mere om sagen.

»Det er ikke helt ualmindeligt, at der indgås den slags aftaler, men det kan være problematisk, hvis forvaltningen derved så at sige aftaler sig ud af de forvaltningsretlige regler«, konstaterer Jens Peter Christensen over for Folkeskolen.

Kritik fra ombudsmanden

Det er ikke første gang, at Københavns Skoleforvaltning er i karambolage med forvaltningsloven i forbindelse med forflyttelse af folkeskolelærere.

For blot halvandet år siden udtalte Folketingets ombudsmand Hans Gammel­toft-Hansen, at han blandt andet anså det for beklageligt, at kommunen havde tilsidesat partshøringsbestemmelsen i en sag, hvor forvaltningen havde tvangsflyttet en lærer. Omstændighederne omkring den sag minder endda meget om den nuværende sag fra Klostervængets Skole.

At forvaltningen tidligere er blevet kritiseret af ombudsmanden, kommer bag på Per Bregengaard.

»Jeg kender ikke til den sag, men den vil jeg da inddrage i min videre behandling af Klostervænget-sagen«, siger han og vil ellers ikke kommentere den påfaldende lighed, der er mellem de to sager:

»Jeg kender ikke de to sager grundigt nok til at vurdere, om der er forskel eller ej«.

Det vil Jens Peter Christensen til gen­gæld gerne.

»Min kommentar er, at Københavns Kommune åbenbart lærer langsomt. Men der er vel håb. Et gammelt ord siger jo, at den, der ager med stude, kommer også frem«, siger han.

jabrahamsen@dlf.org

Powered by Labrador CMS