Valgfag
0   7

Ni organisationer vil have mere praksis-faglighed i skolen

Der skal afsættes penge på finansloven til at opgradere de praktiske dimensioner i skolerne, lyder det i et udspil fra ni organisationer, der vil have politikerne til at sikre mere praksis-faglighed bredt i skolen.

Folkeskolen skal favne bredere og have mere fokus på praksis-faglighed gennem hele skoleforløbet. Det er budskabet i et udspil, som ni elev- og erhvervsorganisationer er gået sammen om.

I udspillet er der en række konkrete råd til politikerne om, hvordan praksis-faglighed får bedre rammer i skolerne.

Udspillet skal ses som et fælles opråb til politikerne i både Folketinget og kommunerne, fortæller formand for Danske Skoleelever Mille Borgen Mikkelsen.

PRAKSISFAGLIGHED IND I FAGENE

Anbefalinger fra gruppen: 

Lærerne skal have uddannelse og efteruddannelse i, hvordan man laver mere praksisnær og anvendelsesorienteret undervisning i de klassisk boglige fag.

Hver skole skal udpege en praksisfaglighedskoordinator, der har til opgave at understøtte implementeringen og sparre med de andre lærere. Denne praksisfaglighedskoordinator kan have diplomuddannelsen i erhvervspædagogik eller lignende.

Skolerne skal frikøbe lærere til udvikling af konkrete anvendelsesorienterede undervisningsforløb i den obligatoriske fagrække i samarbejde med lokalsamfundet.

Alle kommuner skal vedtage en flerårig strategi og lave en handleplan med årlig opfølgning - herunder mål for uddannelse af praksisfaglighedskoordinatorer, inddragelse af erhvervsskolelærere og opkvalificering af lærere.

Det erhvervspædagogiske miljø skal styrkes med henblik på øget forskning og opkvalificering af undervisere på lærer- og pædagoguddannelsen samt lærere i folkeskolen.

Der igangsættes et arbejde med at kigge på, hvordan afgangsprøverne i højere grad kan afspejle en mere praksisnær og anvendelsesorienteret undervisning.

Kilde: "En bredt favnende folkeskole"

"Vi synes, de praksisfaglige fag er underprioriterede. Der er en større prioritering af de akademiske sider af skolen end de praktisk faglige. Der er en uligevægt, og derfor skal der være mere praksisfaglighed. Vi ønsker, at flere elever bliver opmærksomme på alle de uddannelser, de kan tage", siger Mille Borgen Mikkelsen.  

Artiklen fortsætter under banneret

Formand for Lærerstuderendes Landskreds Caroline Holdflod bakker op.

"Praksisfaglighed er ikke bare er et spørgsmål om at indføre en masse nye fag, men om at gøre skolen mere favnende for alle. Det er ikke bare en udskolingsting. Det handler om at udbrede forståelsen af, hvordan man er en god elev i skolen. Den forståelse, skal være bredere, end den er i dag", siger hun.

I udspillet er en række generelle anbefalinger til, hvordan man får mere praksisfaglighed ind i skolen, og der er anbefalinger rettet direkte mod de praktisk-musiske fag.

Flere af anbefalingerne kræver, at politikerne er klar til at afsætte penge til at styrke praksisfagligheden. Blandt andet når det gælder opgradering af rammerne for de praktisk-musiske valgfag håndværk- og design, billedkunst, madkundskab og musik.

Organisationerne mener også, at der kan gøres mere for, at den åbne skole bliver en succes - eksempelvis foreslår de, at "alle skoler laver en lokal handleplan for, hvordan man vil implementere den åbne skole, herunder hvordan man ønsker at bringe det lokale erhvervs-, kultur- og fritidsliv tættere på skolen. En sådan plan bør laves i samarbejde mellem lærere, elever og ledelse på skolen og bør desuden genbesøges årligt".

De peger også på, at samarbejdet mellem grundskoler og  erhvervsskoler skal øges.

PRAKTISK-MUSISKE FAG SKAL STYRKES

Anbefalinger fra gruppen:

Håndværk og design-faget splittes op, så det igen deles i et håndarbejdsfag og et sløjdfag, herunder metalsløjd.

Man tilbyder elever et bredt udvalg af praktisk-musiske fag på alle skolens klassetrin.

Der afsættes et beløb på finansloven til at opgradere fysiske rammer, udstyr og undervisningsmateriale på både værksteder og i musik-, billedkunst- og madkundskabslokaler på folkeskolerne.

Kilde: "En bredt favnende folkeskole"

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
477 andre er allerede tilmeldt