Uddannelsesvejledning
0   8

Undersøgelse: Allerede i 8. klasse har de unge lagt sig fast på valg om gymnasiet

Langt de fleste elever vælger allerede deres ungdomsuddannelse i 8. klasse, viser ny undersøgelse.

7 ud af 10 unge holder fast i det uddannelsesvalg, de har taget i 8. klasse, og dem, der skifter mening, skifter fra et ønske om en erhvervsuddannelse til gymnasiet - sjældent omvendt.

Det viser en ny undersøgelse fra Evalueringsinstituttet Eva.

De unge oplever at skulle lægge en plan om uddannelsesvalg i 8. klasse, og de følger som regel planen, fortæller seniorkonsulent Mathilde Hangaard, der står bag undersøgelsen.

"Der er et paradoks i, at de unge holder fast i deres planer om gymnasiet trods det store fokus på at introducere til forskellige uddannelser i udskolingen, og at de indsatser, der skal hjælpe de unge med uddannelsesvalget, også er med til at skabe et pres hos mange unge", siger Mathilde Hangaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er rart at stå her nu, men det har været et langt forløb hertil", er en ung på HF citeret for i undersøgelsen. "Det er et pres, der også er der, når man går i 6. klasse og er 12 år gammel. Nogle finder jo først ud af det, når de er 23. Det er at lægge et pres på små børn. Jeg kan bare huske, at jeg sad og tænkte, at jeg ikke vidste, hvad jeg ville skrive".

93 procent af de unge, der i 8. klasse har besluttet sig for gymnasiet, ender også med at begynde på gymnasiet.

Kun 5 af 10, der har besluttet sig for en erhvervsuddannelse, ender med at gå den vej. Men i undersøgelsen beskrives det, at de unge, der vælger en erhvervsuddannelse generelt oplever, at de kender sig selv og deres faglige interesser bedre end andre unge.

Sidste år søgte ca. 70 procent af de unge ind på gymnasiet, mens 20 procent valgte en erhvervsuddannelse.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
523 andre er allerede tilmeldt