Blog
0   9

Om indretning af et HD (træ)værksted 1

Abonner på nyt om Håndværk og design studiepraksis i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dette indlæg er det første i en serie, hvor jeg reflektere over indretningen af det nye Håndværk og design værksted ved læreruddannelsen i Roskilde. Dette første indlæg omhandler værkstedet uden værkstedsinventar

Jeg underviser i den hårde del af Håndværk og design på læreruddannelsen i Roskilde.

For et halvt år siden startede vi det første HD hold på campus - uden et  færdigt faglokale, maskiner eller værktøj.

Lidt en udfordring og sikkert også en problemstilling, som er genkendelig ude i landet. 

Det har givet mig en mulighed for at gennemtænke og redefinere, hvad det egentlig er vi skal have, for at kunne varetage den hårde del af Håndværk og design.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg vil i flere indlæg i foråret sætte mine tanker og overvejelser om indretning af et værksted i forskellige nedslag - ind i bloggen her: Værktøj, maskiner, opspænding, sug m.m.

I HD fagets første modul (uddannelsen består af  tre moduler) har vi haft fokus på grundlæggende teknikker i træ (og tekstil - metal kommer i andet modul). Vi har arbejdet med at udflække træ, arbejde i friskt træ med kniv, vi har arbejdet med optegning på træ, savning på langs, tværs og i smig.

Mine studerende er bedt om at købe det skærende værktøj, så de altid har en kvalitet, de selv ønsker, det skal have: Snitteknive Morakniv 105 og/eller 120,

og en japansk sav, med to klinger, som henholdsvis er krydsslebet (til savning på tværs) og retslebet (til savning på langs). Hamre, knibtænger, målestokke, vinkler, tvinger, bor og boremaskiner - har jeg indkøbt.

Så basis værktøjet har været på plads, men hvordan spænder man emner op til bearbejdning, når vi ikke har høvlbænke til rådighed? 

Jeg har tidligere haft  god succes med at lade børn arbejde ved en

i et projekt i Grønland.

Mit ønske har været for mine studerende at lave en vandret og en lodret opspænding på IKEA skamlen og jeg tænke det kunne lade sig gøre at konstruere. Derfor indkøbte jeg 20 IKEA skamler ( koster 99 kr/stk) 

På sædefladen blev monteret et kontrastykke, så man har støtte på smalfalden til tværsavning. Kontrastykket er monteret med to dyvler, så det kan tages op og i efter behov. Træet kan holdes med hånden eller spændes fast med en lille skruetvinge op igennem bærehullet.

Til lodret opspænding har jeg konstrueret en form for skærestøtte/ kasse monteret fra fodstykket op over sædet, med et styrebrædt bagpå. Det stykke der skal saves, sættes fast med en tvinge, så den linje, der skal saves efter, er lige over og i retning med den forsavede fure i skærestøtten.

Du skal nok se på billederne herunder for at forstå det helt :)  

Flere billeder


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
477 andre er allerede tilmeldt