Der er ledige pladser i modtageklasserne i København - så nu skal tre klasser nedlægges.

Københavnske skoler protesterer over nedlæggelse af modtageklasser

Efter flere år med ledige pladser har Københavns Kommune besluttet at effektivisere og nedlægge modtagehold på tre skoler. Men to af skolerne protesterer voldsomt - og noget tyder på, at den ene skole er blevet hørt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikerne på Københavns Rådhus lægger op til en effektivisering, der skal medføre nedlæggelse af modtageklasser på tre skoler fra næste skoleår.

Beslutningen blev taget i efteråret i Københavns Borgerrepræsentation som et led i kommunens budget for 2022 - og i en udmøntning af beslutningen har Børne- og Ungdomsforvaltningen indstillet til, at skolepolitikerne vælger at nedlægge modtagetilbuddene på mellemtrinnet på Christianshavns Skole og på Vigerslev Allés Skole - og i indskolingen på Lundehusskolen. Samlet set har København en kapacitet på 350 elevpladser i modtageklasserne, der er en del af det bydækkende tilbud "Ny i København". Forvaltningens seneste tal fra november 2021 viser, at der er 232 indmeldte elever. Når lukningen af de tre modtageklasser er effektueret fra næste skoleår, vil der stadig være en kapacitet på 308 elevpladser, fremgår det af kommunale bilag i sagen. Som begrundelse for at nedlægge to modtageklasser på mellemtrinnet og kun en enkelt indskolingsklasse lyder det fra forvaltningen, at eleverne på mellemtrinnet "med deres større modenhed" har bedre mulighed for at anvende den offentlige trafik.

København: Modtageklasser spredt ud på for mange skoler 

Samtidig fraråder forvaltningen at nedlægge modtagehold i udskolingen, fordi det vil medføre, at der blot vil være otte ledige pladser tilbage. "Der arbejdes fortsat ud fra en intention om at kunne tildele en plads tæt på elevernes bopæl, særligt for børn i indskolingen. Hensynet til trafik og elevernes modenhed til selv at tage offentlig trafik har haft betydning for at foreslå lukning af to mellemtrinshold og et indskolingshold", lyder det i forvaltningens indstilling til politikerne.  Men beslutningen om lukning af holdene har medført voldsomme protester fra både Christianshavns Skole og Vigerslev Allés Skole. Det vil være et "stort tab for både skolens egne elever og kommende M2-elever", lyder det i et høringssvar fra skolebestyrelsen på Christianshavns Skole.

Og i et lignende svar fra både skolebestyrelsen og MED-udvalget fra Vigerslev Allés Skole understreges det klart, at parterne finder beslutningen "helt uacceptabel". "Uden viden og indsigt" De peger bl.a. på, at skolen allerede for tre år siden måtte holde for og nedlægge et hold i indskolingen, da der også skulle spares penge - og oplister i alt 11 argumenter for, hvorfor politikerne bør ændre deres beslutning. "Skolens bestyrelse og MED-udvalg opfordrer derfor kraftigt til at ændre beslutningen, da argumentationen i notat af 16. november 2021 er vag og helt uden dialog med de involverede parter. Det fremgår helt tydeligt af notatet, at beslutningen er taget uden viden og indsigt i skolens praksis, hvilket beklageligvis kan få konsekvenser for medarbejdere, børn og forældre på skolen", lyder det i høringssvaret fra Vigerslev Allés Skole. Indsigelserne gjorde dog i første omgang ikke indtryk på forvaltningen, for "flere af byens øvrige skoler vil kunne pege på lignende omstændigheder", påpegede forvaltningen. Men noget tyder på, at protesten fra Vigerslev Allés Skole ikke desto mindre er blevet hørt af skolepolitikerne i Børne- og Ungdomsudvalget på rådhuset. På udvalgets sidste møde inden jul besluttede de endegyldigt at anbefale over for Borgerrepræsentationen, at kommunen nedlægger modtagetilbuddene på Christianshavns Skole og Lundehusskolen. Men i første omgang gik Vigerslev Allés Skole fri. Politikerne ønsker nu at få belyst muligheden for at nedlægge andre modtagetilbud end modtagetilbuddet på mellemtrinnet på Vigerslev Allés Skole - "eksempelvis modtagetilbuddet på Lykkebo Skole", som det fremgår af referatet af mødet.

Direktør afviser kritik: København bryder ikke regler for nyankomne elever