Blog
1   14

Hvad kan friheden bruges til? - Min drømmeskole

Abonner på nyt om Charlotte Birk Bruun i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Umiddelbart håber jeg, at muligheden for at frigøre skolerne fra nogle af de mange snerrende bånd, vil betyde en øget mangfoldighed. Landsbyskoler og byskoler kan noget forskelligt. Det samme gælder for skoler i Hørsholm, Nakskov og Holstebro. Men jeg vil da gerne lige dele mit bud med jer. Og så håber jeg at høre jer andres også.

Mit mål med min drømmeskole er at skabe en velfungerende skolegang, hvor eleverne får mulighed for at møde al verdens ting. Hvor de kan fordybe sig og nørde. Hvor de kan forglemme sig og drømme. Hvor de kan bevæge sig og skabe.

At skabe en skole, som på en gang favner fortid, nutid og fremtid, det lokale, det nationale og det globale, og hånd, ånd og hjerte.

Artiklen fortsætter under banneret

Mine foretrukne rammer er en skole med 1-3 spor, max 24 elever i klasserne og forholdsvis korte skoledage. Især i indskolingen. Jeg foretrækker også en markant adskilles mellem skole og fritidshjem. (Og ja fritidshjem frem for SFO. Gerne nogle der er gratis. Og som minder om fritidshjemmene i 80’erne.)

I indskolingen bør der være mulighed for to voksne i de fleste af timerne, gerne dem alle. Men minimum en hel dag hver uge, så der er en fast turdag.

På mellemtrin og udskoling ville jeg ligeledes fortrække en fast mænge tolærertimer, så der er mulighed for ekskursioner, specialundervisning, holddeling og værkstedsundervisning.

Jeg kunne godt tænke mig, at man legede lidt med undervisningslokalerne, og gjorde dem til veludstyrede faglokaler og værksteder i stedet for klasselokaler. Det vil afgjort udfordre ‘vi plejer’. Og måske skal det ikke gælde for de mindste. Men hvor ville det være fantastisk, hvis lokalet emmede af historie, fremmedsprog eller matematik fremfor sved, kakao og madpakker.

Og så kunne jeg godt tænke mig, at lege lidt med fagene og skemaerne.

I indskolingen kunne jeg godt tænke mig fokus på det nære. En fordybelse i det helt tætte, i hverdagen, i vandpytter, årstider, familie, kroppen og hinanden.

Og skabe en genkendeligt skoledag med et fast dagligt læsespor, regnespor, engelsk spor og naturspor (årets gang) adskilt af et kundskabsspor med skiftende temaer fra det nære, der inddrager elementer fra fagene dansk, matematik, historie, kristendom, billedkunst, musik. Lidt ligesom Bifrostskolen i Herning

På mellemtrinnet forestiller jeg mig fokus på omverden, gennem fire ‘fag’: kommunikation, videnskab, kundskaber og kultur. Hvor kommunikation dækker områder som skriftsprog, medier og fremmedsprog. Videnskab dækket det naturvidenskabelige. Kundskaber dækker områder som religion, historie, filosofi, samfund, omverden. Og kultur dækker områder som litteratur, billedkunst, håndværk, musik, madkundskab og idræt. Jeg forestiller mig hele dage med et emne og fagområde, og samme underviser. Dage hvor man er i samme faglokale, og kan nå at fordybe sig, pjatte lidt og gøre opgaven færdig.

I udskolingen drømmer jeg om et fokus på det hele. Det hele menneske, den hele verden, den hele sammenhæng. Her kunne fagrækkerne titte tydeligere frem. Måske i en tværfaglig kontekst, eller en projektorienteret, eller med linjer og kurser. Måske lidt af det hele på skift. Måske endda med elever, der kan få lov til at byde ind med, hvad de kunne forestille sig, og hvad de kunne tænke sig at fordybe sig i.

Med lidt ført hånd naturligvis. Teenagere holder også af faste og tydelige strukturer.

Jeg forestiller mig selvstyrende lærerteams, der sammen finder på emner, og som selv fordeler opgaverne mellem sig, og dækker et forud aftalt antal timer hver uge. Det kunne lade sig gøre for tyve år siden rundt omkring. Mon ikke det kan det igen.

Se det var mit bud. Det er både halv- og helgennemtænkt. Hvad med dit? Hvilken skole kunne du tænke dig til?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.593 andre er allerede tilmeldt