Blog
0   12

Positive langtidseffekter af sund skolemad i Sverige -

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

- medens danske børn har rekord i ugentligt indtag af slik..

På årets sidste dag er det relevant med et tilbageblik på et par væsentlige overskrifter fra 2021 i forhold til ernæring og sundhed blandt skolebørn. Jeg har her valgt to forskellige: En der handler om resultaterne af svenske økonomers analyse af langtidseffekter af skolemads reform - og en der handler om danske børn som rekordindehavere i ugentligt indtag af slik i norden (DTU). 

Den første overskrift refererer til opmuntrende, nye resultater af en skolemads reform, som de svenske forskere, har været  så venlige at dele med alle (vedhæftet). De positive effekter trak overskrifter i danske medier:  Reduktion af social ulighed og bedre personlig uddannelse, økonomi og helbred i et livslangt perspektiv. 

Artiklen fortsætter under banneret

Flere journalister stillede spørgsmålet: 'Ville man mon kunne få de samme effekter i Danmark af en skolemadsreform' ?  Jeg har selv svaret ja til det spørgsmål et par gange, dog med forbehold for at vi lever i et andet land, en anden tid og at vi har et andet samfund i dag. Når det så er sagt, så vidner den fastlåste ulighed og udbredte mistrivsel blandt skolebørn om at vi ikke i tilstrækkelig grad støtter skolebørn i forhold til deres grundlæggende behov. Med de svenske økonomers undersøgelse som inspiration vil jeg derfor foreslå et offentligt betalt, dagligt, varmt måltid mad til alle danske børn i dagtilbud og skole som en måde til at kick-starte en anden og positiv udvikling.

Den engelske økonom, Mariana Mazzucato (2021) fremhæver også den svenske skolemads reform i sin bog om, hvordan en offentlig  'Mission-Economy' kan føre til øget sundhed og bæredygtig udvikling. I Danmark kan en national skolemadsreform, der ikke er markedsbaseret,  blive en driver for grøn omstilling og både bidrage til øget sundhed og bæredygtig produktion,  kombineret med andre indsatser i overensstemmelse med FN's Verdensmål. 

Den anden overskrift omkring danske børns mesterskab i slik indtag er trist og forstemmende. For butikkerne er det selvfølgelig en indtægtskilde når sultne elever fra udskoling ankommer i grupper, der køber 'bland-selv-slik' i spisefrikvarteret og skyller ned med kager og sodavand. Men langtidseffekterne af denne adfærd fører næppe til reduceret ulighed i sundhed og uddannelse blandt børn og unge - eller til bæredygtig udvikling.

Måske skulle politikerne gå sammen om at vælge en anden og mere visionær vej, hvis man virkelig gerne vil gøre noget godt for de danske skolebørn? Både på kort, mellem og længere sigt. TV kunne hjælpe til ved at udfase programmer i prime-time, der fremmer kage- og sukker indtag og i stedet indfase faste public service programmer, hvor børn, unge og voksne lærer at lave sund, grøn og velsmagende mad til fælles måltider.

Det var bare mine nytårsønsker - Godt Nytår :) 

 

(Foto: Privat)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt