Blog
0   12

Når det faglige standpunkt bliver udfordrende for elevens ønske

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sammen med vores UU-vejleder kan vi vejlede og guide vores elever i forhold til kommende uddannelsesvalg efter folkeskolen. Snakken kan blive svær, når elevens ønsker ikke matcher med det faglige standpunkt.

Foto: Pixabay.com 

 

Uddannelsesparathedsvurderingen er fortaget i samarbejde med skolens UU-vejleder. 1. standpunktskarakterer er afgivet, og de sidste skole/hjem-samtaler er afholdt i vores 9. klasse her inden jul.  

Hen over de næste par måneder er det nu op til hver enkel elev at beslutte, hvad næste skoleår skal bringe. 

Artiklen fortsætter under banneret

Engang imellem støder vi på elever, som har et klart ønske om at tilgå en ungdomsuddannelse lige efter endt 9. klasse, men hvor karaktererne er med til at træde på bremsen. I disse situationer opfordrer vi ofte eleven til at tage en 10. klasse – simpelthen for at få bygget mere faglighed ovenpå det allerede eksisterende.  

 

Et ekstra år inden ungdomsuddannelse handler om ansvarlighed 

Her hænder det, at vi møder en ‘modstand’ mod en 10. klasse. 

Et ekstra år kan for nogle elever opfattes som uambitiøst, mens dem der har prøvet det, ofte taler godt om året både i faglig og modningsmæssig forstand. 

Det faglige og personlige overskud, det kræver for at stemple ordentligt ind på en ungdomsuddannelse, er ikke alle forundt efter 9. skoleår. 10. kan derfor rykke på så mange parametre både i forhold til undervisningsparathed men også det mentale aspekt. Hvordan evner eleven modenhedsmæssigt at indgå i alt fra gruppearbejde til sociale sammenhænge, aktiviteter og fællesskaber? 

At tage et ekstra år er ikke et nederlag eller et skridt tilbage. Det er et ansvarligt og kompetent valg med fokus på en god og holdbar personlig indsats. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt