Blog
0   13

En juleoplæsningsbog: Fupz store julebog

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er brug for andre oplæsningsbøger end ”Peters Jul”. Her er en nutidig nissesamling, der kan give munterhed og julesind hos mange. Det er illustrerede fortællinger, der har lige den længde (de tre af dem, i hvet fald) der gør, at de kan læses som godnathistorier eller i skolens madpakkepause.

Titel: Fupz store julebog

Kim Fupz Aakeson skriver altid godt. Han skriver, så man får lyst til at læse højt, og det er netop til højtlæsning "Fupz store julebog" er god.

”Men så slutter julen, og tro mig, den varer ikke lige til påske. Den varer til og med juleaften. For nisser varer julen faktisk til til og med juleaftenseftermiddag, for om aftenen hygger familierne sig alene derhjemme med juletræ og and og risengrød og gaver og den slags. Slut med det nissehalløj.”

Man hører med det samme den Fupz’ske tone i denne nissefortælling. Der er fire nissefortællinger, de rammer helt sikkert en bred målgruppe, men det er først og fremmest til de 4- 10 årige. Oplæserne, der formentlig vil være ældre end de 10 år, vil more sig lige så godt som tilhørerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er illustrerede fortællinger, der har lige den længde (de tre af dem, i hvet fald) der gør, at de kan læses som godnathistorier eller i skolens madpakkepause.

Illustratorerne er gode, forskellige og velvalgte. Det er Rasmus Brejnhøj, der altid kan tegne en nisse på Vesterbro, det er Siri Melchior med en mildere tone, det er Charlotte Pardi med rødkindede nisser og julemandens gode julesind, og det er Claus Bigum med tyndbenede nisser, der har skægstubbe. Gode valg. Gode illustrationer.

Nisserne er til tider trætte af at være nisser. De keder sig, de går ud i verden, de prøver tingene af, men de vender altid tilbage til nisselivet.

Julemanden har to kapitler, i det ene beskrives han virksomhed som var han leder i en mellemstor virksomhed: ”Han bruger både foråret, sommeren og efteråret på at holde øje med gaveproduktionen (både nisser og alfer har det med at sjuske og holde et hav af rygepauser, hvis ikke man holder dem i ørerne, tjekke op på listerne over artige og uartige børn (de uartige skal nemlig ikke have gaver, de skal have en lang næse) og det samme gælder selvfølgelig listerne over artige og uartige voksne (dem er der flere af end man sådan lige tror) og der er også andet kontorarbejde i så stor en virksomhed, mails og regnskaber og den slags.”

Der er brug for andre oplæsningsbøger end ”Peters Jul”. Her er en nutidig nissesamling, der kan give munterhed og julesind hos mange.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
797 andre er allerede tilmeldt