Blog
0   9

Schattenkanzler, certificado og iel. Årets ord 2021

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Helt uomgængelig er coronapandemien, når årets ord bliver fundet rundt omkring i Europa. Dog har enkelte sprog kåret ord, der handler om politik, køn eller digital egenskab.

Østrig

Den tidligere østrigske kansler, “vidunderbarnet fra Wien”, Sebastian Kurz måtte, angiveligt p.g.a. korruption, trække sig fra kanslerposten og overlade samme til udenrigsministeren. Dog vil Kurz gerne stadig trække i trådene i østrigsk politik. "Schattenkanzler" - skyggekansler - blev årets ord i Østrig, ironisk og alvorligt. 

Schweiz

Fantastiske Schweiz. Fire sprog og fire ord til at indkapsle året. Et sprogforskningsteam har påtaget sig ansvaret for valget af årets ord, der bl.a. er valgt ud fra de 30 mest brugte eller anderledes/nye ord på de 4 sprog det år. Det franske ord i Schweiz skilte sig ud dette år, ved at være køns-relateret og ikke, som de andre ord i Schweiz, corona-relaterede. Ordet “iel”, en sammentrækning af “il” og “elle”, blev optaget i ordbogen “Le Robert” som et kønsneutralt pronomen på fransk. Mange diskussioner gik forud for valget af ordet og foregår stadig.    Det italienske ord blev “certificado” - pendanten til vores corona-pas og det, der kan give adgang til fornøjelserne. Det tyske ord blev “Impfdurchbruch” - vaccinationsgennembrud. Håb for genoprettelse af normalitet og erkendelse af booster-nødvendighed.

Artiklen fortsætter under banneret

Det rætoromanske: “Respekt”. En vigtig værdi sammen med samhørighed og solidaritet, der hjælper med at overvinde krisen.

Tyskland

“Wellenbrecher” - bølgebryder. Kystbeskyttelses-ordet fik ny betydning i Tyskland i -21 og er selvfølgelig et udtryk for de foranstaltninger, der er nødvendige for at bryde coronabølgerne.

US, Oxford, Cambridge m.m.

Engelsk har ikke kun et, men mange “årets ord”. Det er både lande og ordbøger, der kårer “årets ord” og her er der også mest corona og lidt inklusion, social retfærdighed og noget digitalt. Her et lille udpluk; USA - “vaccine”, Oxford Dictionary - “vax”, Cambridge Dictionary - “perseverance”, Dictionary.com - “allyship”, Collinsdictionary - “NFT” (Non fungible token), Australien - “ Strollout”.

Årets ord 2021 i Danmark kåres fredag 17.12. Lyt med på P1 “Klog på Sprog” kl. 11-12.

God jul og godt nytår.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt