Spansk
0   12

Skoles spanskundervisning presses af obligatoriske valgfag

I fire år har skoler kunne tilbyde spansk som et treårigt valgfag i udskolingen. Men faget presses af, at eleverne også skal have et praktisk-musisk valgfag, fortæller lærere og ledere på Frederiksberg Skole.

Siden 2017 har elever på Frederiksberg Skole i Sorø kunne lære spanske vendinger og øve sig på det besværlige rulle-r.

Som en del af Børne- og Undervisningsministeriets forsøg har skolen nemlig tilbudt eleverne i udskoling spansk som frivilligt treårigt valgfag.

"Vi er en skole, der vægter, at eleverne får en fornemmelse for det internationale og flerkulturelle. Derfor ville vi gerne være med i forsøget", siger Lis Wendel, der er afdelingsleder for udskolingen.

"Derudover tilbyder det gymnasium, der er nærmest os også spansk. Vi havde også i forvejen undervisere, der kunne tilbyde eleverne spanskundervisning. Så det lå lige til højrebenet for os".

Frederiksberg Skole er én ud af ti skoler, der stadig er med i forsøget med spansk som valgfag.

For alle skolerne gælder det, at spansk er et supplement til den sprogundervisning, som skolerne tilbyder eleverne. Eleverne har stadig engelsk som 1. fremmedsprog og enten tysk eller fransk som 2. fremmedsprog.

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskolen.dk/tyskfransk har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet, om der findes en foreløbig evaluering af forsøget. Men det gør der ikke ifølge ministeriet.

Lise Wendel fra Frederiksberg Skole kan dog fortælle, at der i starten var rigtig god opbakning til faget. De første par år havde skolen omkring 12 til 15 elever på spanskholdene.

"På lærerværelset har der også været rigtig god opbakning. Det er jo altid spændende at få lov til at hive noget ind i skolen, som er nyt og peger ud over landets grænser", siger hun.

Corona har betydet færre spanskelever

Forsøg med spansk som valgfag

Forsøget med spansk som frivilligt valgfag i udskolingen blev sat i gang i 2017 for at understøtte etableringen af spansk som fortsættersprog i gymnasiet. Forsøget løber fra 2017 - 2023 i fire runder, hvor skolerne kan tilmelde sig forsøgsordningen. Den sidste og fjerde runde blev sat i gang sidste år i 2020.

35 skoler fra 23 kommuner har deltaget i forsøget. 23 af skolerne har været folkeskoler, fem har været privatskoler og syv har været ungdomsskoler. Lige nu er ti skoler med i forsøgets fjedre runde.

Undervisning foregår i udskolingen fra 7. til 9. klasse og er elevernes 3. fremmedsprog. I alt har eleverne 240 timer fordelt på tre år. Der er udarbejdet forsøgsmål, læseplan og vejledning til forsøgsvalgfaget. Derudover er der også udarbejdet en valgfri mundtlig afgangsprøve.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (stuk) gennemfører en erfaringsopsamling, der skal afdække de deltagende skolers erfaringer med forsøget. Formålet med erfaringsopsamlingen er at skabe grundlag for beslutningen, om spansk som treårigt valgfag skal indføres som en permanent mulighed i grundskolen.

Kilde: emu.dk 


En af de lærere, der har undervist i spansk, er Liselotte Lentz-Nielsen. For at blive kvalificeret, har hun taget en uddannelse som spansklærer på professionshøjskolen Absalon. Indtil videre har hun undervist en 8. klasse i spansk. Det har været en rigtig god oplevelse, fortæller hun.

"Man kan mærke, at eleverne har valgt faget, fordi de synes, det er spændende. De kan lide at smage på ordene og kommer selv med mange input, for eksempel til nye sange eller film, som vi kan bruge i undervisningen", siger hun. 

Hun fortæller også, at der i starten var stor opbakning til faget. Men de seneste år er holdene blevet mindre, og det er blevet sværere at få eleverne til at forsætte med spansk i 8. og 9. klasse.

"Coronapandemien er en af grundende til, at vi har fået sværere ved at fastholde eleverne. Det har været nogle hårde år, hvor eleverne er gået glip af rigtig meget", siger hun. 

Obligatoriske valgfag har presset forsøget

Afdelingsleder Lis Wendel fortæller også, at coronapandemien er skyld i, at Frederiksberg Skole ikke har oprettet spansk for 7. årgang dette skoleår. Men hun mener også, at der er en anden grund til, at det er blevet sværere at få eleverne til at vælge spansk.

I 2019 blev det obligatorisk for eleverne i 7. og 8. klasse at vælge et praksis-musisk valgfag. Det har skabt trængsel på elevernes skemaer og gjort det svært at få plads til spansk, fortæller hun.

"Før kunne vi bruge den understøttende undervisning til spanskundervisningen. Men det kan vi ikke længere. Derfor skal eleverne frivilligt vælge at have tre timers ekstra undervisning om ugen, hvis de vil have spansk", siger hun.

Derfor håber hun, at spansk på sigt kan få status som 2. fremmedsprog på linje med tysk og fransk.

"Jeg er bekymret for, at forsøget lukker. Det bliver i hvert fald svært at gøre spansk til en permanent mulighed med de logistiske udfordringer, vi har lige nu. Det er ærgerligt. For vi er rigtig glade for at udbyde faget".

Spansk skal tilbyde eleverne ekstra oplevelser

Liselotte Lentz-Jensen er enig i, at de obligatoriske fag har gjort det svært at få plads til spansk i elevernes skema.

Derfor håber hun, at hun sammen med en kollega kan få spanskundervisningen på rette fod igen.

"Det giver mening, at folkeskolen tilbyder spansk til de elever, der er sprogligt interesserede og vil noget mere. Men det kræver, at eleverne har luft i skemaet, og vi har tiden og resurserne til at gøre noget ekstra ud af undervisningen", siger hun.

"Lige nu arbejder vi eksempelvis på at få en venskabsskole i Spanien, som vi på sigt kan komme ned at besøge. Hvis eleverne skal vælge faget til frivilligt, skal undervisningen ikke bare foregå med hovedet ned i en bog. Eleverne skal også have mulighed for et autentisk kulturmøde".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt