Blog
0   10

Dorte Karrebæk modtager Holberg-medaljen

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fredag sidst på eftermiddagen, mens folk flokkedes på de københavnske gader og stræder, samledes en lille skare i Admiral Gjeddes Gaard for at overvære årets uddeling af Holberg-medaljen. Til Dorte Karrebæk!!

Hvert år uddeles Holberg-medaljen på hans fødselsdag, den 3. december. Og det er sket med kun et enkelt års overspring siden den blev indstiftet af Dansk Forfatterforening på hans fødselsdag i 1934. Med medaljen følger et beløb, som finansieres af Statens Kunstfond.

Medaljen gives som en hæder til en dansk forfatter ”som en anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed ...... under hensyntagen til en vis åndelig forbindelse til Holbergs psyke, hans litterære tendens eller ejendommelige forening af videnskabsmand og skønlitterær forfatter, hans vidtspændende ræsonnerende, satiriske eller samfundsdømmende produktion”. Og går man ind på Holbergmedaljens wiki-side finder man en liste over markante danske videnskabsfolk og forfattere, en liste som Dorte Karrebæk nu føjer sig på.

Formanden for medaljekomiteen, dr.phil. Bent Holm, sagde blandt andet i sin motiveringstale: "Holbergmedaljen 2021 gives til tegner og forfatter Dorte Karrebæk. Karrebæk er unik. Hun taler med de to-årige, med midaldrende og med oldinge i en streg og en sprogtone, der altid er til at aflæse og som altid er lidt rystende. Hendes univers går fra realisme til det groteske, altid med humor, altid med prægnans og præcision. Hun afsøger sanselighedens muligheder. Hvordan mærkes verden, hvordan ser den ud, hvordan lugter den, og hvordan lyder den, når man f.eks. ikke kan høre? Karrebæk bruger sin kunst til at frisætte mennesket. Hun tegner repræsentationer frem, baseret på dyrt købt viden, erfaring og historie, uden at moralisere. Hun tegner med en ømhed, der skaber empati for alt det, der rører os, når vi begiver os ud i en vaskeægte Karrebæk-verden. For det, og for hendes konkrete arbejde med flere Holbergklassikere, gives hun medaljen."

Peder Frederik Jensen uddybede motiveringen i en personlig og indlevet tale, som måske kan sammefattes i et udsagn (som han måske har lånt af en eller anden): "Lige børn leger bedst, men de skæve har det sjovere". Han overrakte medaljen og fremkaldte til gengæld en takketale, som dels bekræftede udsagnet om de skæve, men som også viste, at ikke blot har de skæve det sjovere, de gør også vores andres liv sjovere.

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor er der al mulig grund til at dyrke Dorte Karrebæk i danskundervisningen, og hvis I mangler inspiration, så kig i det tillæg til DANSK 3/2021, som Dansklærerforeningen udsendte i anledning af hendes 75 års fødselsdag.

Heri kan I blandet andet se eksempler på hendes illustrationer til Jeppe på Bjerget, godt nok spejlvendt, fordi de stammer fra Forlaget Tøkks udgave på arabisk. Men hendes fremragende Holberg-illustrationer til Jeppe på Bjerget, Erasmus Montanus og Niels Klim, som i sin tid udkom på Agertofts Forlag kan ikke fås mere. Et eller andet forlag burde genudgive dem!!!

Men hvorom alting er: Hjertelig tillykke til Dorte Karrebæk med Holberg-medaljen. Og  tillykke til os andre, at vi har mulighed for at anvende hende i vores undervisning.

ps.

Og når nu vi er ved Holberg, udkommer den 9. december en bog om Holbergs masker, som føromtalte Bent Holm har forfattet, og forlaget Multivers har udgivet.

Hvis man arbejder med drama i skolen, så kan der hentes en god portion inspiration i den italienske masketradition!

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt