Blog
0   5

Krybbespil i nye klæder

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jim Lyngvild har kreeret en fantastisk billedserie, der p.t. kan ses på Museum Jorn. Billederne er oplagte til brug i undervisningen

Foto: Jim Lyngvild  

Jesus i krybben. Det motiv kender vi - næsten til hudløshed. Ligesom Mariæ bebudelse, rejsen mod Betlehem og billedet af stjernen over stalden.

Det er også grunden til vi reagerer, når vi pludselig ser en ny og anderledes fortolkning af motiverne.

Og en ny fortolkning må Jim Lyngvilds “krybbespil” på Museum Jorn siges at være. Værket består af fire triptykoner (tredelte billedeforløb) og en stationær opstilling i naturlig størrelse af stalden i Betlehem.   

Artiklen fortsætter under banneret

Administrative tiltag

Jim Lyngvilds fotos åbner op for nye snakke og fortolkninger. Billederne illustrerer blandt andet alle de administrative tiltag og pr strategi, der skal på plads, når Gud sætter gang i så stor en begivenhed. Ligeledes skal der underskrives en samtykkeerklæring, før Maria kan blive insemineret. 

Billederne giver anledning til spørgsmål og undren. Hvorfor en samtykkeerklæring? Hvorfor er det Josef, der sidder med Jesus, mens Maria tager selfies. Og hvorfor en stork i stalden? Guds ansigt er dækket af en telefon, hvorfor? 

 

Foto: Jim Lyngvild  

 

Juleforløb  

Jeg har flere gange lavet en lektions undervisning i december, hvor jeg med udgangspunkt i en given bibeltekst viser kunstens og mediernes forskellige fortolkninger af teksten.  

www.folkeskolen.dk/1860986/juleafslutning-i-religion

Billederne fra “Krybbespil” vil være oplagte at sætte ind i et forløb med fokus på tolkninger af bibelens fortællinger i forlængelse af “Jul på facebook”, “Esbjergevangeliet” og “Den hellige nat”. Det er lidt julet, samtidig med vi arbejder med fagets mål og begreber.  

 

Nutidige problemstillinger  

En anden indgangsvinkel kan være at se på, hvordan nutidige problemstillinger bliver sat til debat i en bibelsk kontekst. Eleverne spørges ind til, hvilke kommentarer til vor tids samfundsdebat, de kan finde og hvordan Lyngvild fremstiller dem.  

Foto: Jim Lyngvild  

 

Et indgangsspørgsmål kan være, hvorfor skal Maria dulles op, før hun viser Jesus frem? Hvad vil Lyngvild fortælle med de mange selfies? Der er rig mulighed for at diskutere SoMe kultur med tripykonerne som udgangspunkt. Hvad fortæller billederne om Danmark 2021?

Billedernes form og indhold er også oplagte at se på i såvel billedkunst som dansk. De er detaljerige og rummer mange lag til fortolkning.

Hvis man ikke har mulighed for at komme på besøg på Museum Jorn, hvor udstillingen er af finde frem til januar, kan billederne ses på bl.a. kunsten.nu og på Museum Jorns hjemmeside.  

 

Fotos er bragt med tilladelse fra Jim Lyngvild


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.785 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt