Blog
0   11

En anden kreativ dimension af madkundskab – food styling

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Madkundskab er ikke bare madlavning! Det er et fag, som gemmer på mange fede læringspotentialer!

Men nogle gange drukner fagene bare i kompetencemål og undervisningsbeskrivelser, fremfor interessebåret læringspotentialer og muligheder. Hvor er grænsen…? 

 

Påstand: Hvis vi tager noget fra elevernes hverdagsliv, kan de bedre forholde sig til undervisningens indhold

Jeg leder altid efter motivationspotentialerne hos eleverne og prøver at dreje læringsmålene til noget, som eleverne kan forholde sig til, og som måske er en del af deres hverdag. Vi kunne kalde det interessebåret undervisning. 

Artiklen fortsætter under banneret

For jeg skal leve op til bestemte læringsmål for madkundskabsfaget.

Men kan jeg vinkle undervisningen, således der kommer en mere kreativ dimension med i madkundskabsundervisningen? 

 

Okke-jo!

#instragram #foodstyling #foodporn #mobiltelefon #smartphone #madbilleder

Mine elever bruger en hel del tid på Instagram. Hvorfor ikke udnytte det? Vi kan tage fat i mobiltelefonen og Instagram. Vi skal foodstyle! 

Derfor har jeg lavet et lille bette studie i skolens viktualierum, hvor eleverne kan lege med telefonerne og maden – hvis tiden tillader det… Hvilket forresten kan være en gulerod for nogen elever.

I et lille hjørne havde vi en smule plads. Det blev til vores lille studie.

Kunsten er at skabe et fornuftigt lys. Det kan du gøre med en diffuser, da direkte lampelys giver nogle dårlige billeder. Inden for fotografering er en diffuser ethvert materiale, der diffunderer/spreder lys på en eller anden måde for at give blødt lys.

Til vores lille studie har jeg med tiden samlet lidt forskellige tallerkener, skåle og "props" sammen fra genbrug etc. Dernæst har jeg bygget og malet lidt forskellige baggrunde til fotograferingen. Det hele kan gøres relativt billigt.

 

Læringsprocesser på spil

Selvfølgelig har vi fokus på madlavning, men måden du arbejder og udtrykker dig gennem maden, kan potentielt set lede til megen mere læring. 

Vi får en ekstra kreativ dimension med i undervisningen, da vi anretter maden på ”kunstnerisk vis” som diverse fotografer og ninja-kokke.  

 

At arbejde med foodstyling, smartphones og sociale medier kan sagtens implementeres i undervisningen - og stadig leve op til læringsmål.

 

Bare fordi det ikke er et mål, kan du godt have flere læringsdimensioner i din undervisning.  

Mine elever bliver introduceret til foodstyling i 6. klasse, uden at det fylder meget i undervisningen. Det er en løs introduktion, hvor jeg viser nogle teknikker og giver lidt gode råd til dem, som måtte have interesse, lige som jeg viser dem studiet. Det drager… 

I 7. klasse har jeg lavet et decideret foodstylings-forløb, hvor vi arbejder med teknikkerne over en periode på ca. fire uger. 

 

Så se at få anrettet din mad og få knipset et par billeder. 

Tænker at dette indlæg i nær fremtid bliver fulgt op af et indlæg om, hvordan du lidt mere konkret kan arbejde med foodstyling i madkundskab. 

Men håber for nu, at du måske er blevet lidt tændt på ideen om et lille ministudie i madkundskabslokalet. 

 

Mange fotografiske hilsner

Christian

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt