Matematik
0   30

Hjælp til talblinde elever

Matematikvejleder vinder pris for sit PD-projekt om talblindhedstesten. Helle Hillebrandt Møller arbejder for, at vi anerkender, at nogle elever er talblinde, og at de skal hjælpes, så de kan komme godt videre i deres liv og med en uddannelse.

Hvis en test kan vise, hvem der er talblind, kan man måske tage noget skyld og skam væk fra personen. At være talblind er noget, man er født med. Man kan ikke gøre for det. Men måske kan man arbejde med at finde nogle strategier og lære at begå sig i dagligdagen med sit handicap. For det er ikke let at være talblind - der er mange udfordringer, lige fra hvordan man laver mad ud fra en opskrift til at læse tallet på bussen.

"Der er en hel del talblinde derude, og de har mange problemer. Det er vigtigt at erkende det, så de forhåbentlig kan komme godt videre i deres liv og med en uddannelse. Derfor skrev jeg PD (pædagogisk diplomprojekt) om talblindhedstesten, som skulle være på vej", fortæller lærer og matematikvejleder Helle Hillebrandt Møller.

Hendes projekt "Talblind - og hvad så?!" har netop modtaget førsteprisen for årets bedste PD-projekt på Lærerprofession.dk.

OM TALBLINDHEDSTESTEN

Talblindhed er et nyt forskningsområde, hvor der mangler international evidensbaseret forskning. Der er for eksempel endnu ikke opnået international konsensus om, hvordan talblindhed afgrænses, hvordan talblindhed identificeres, eller hvordan man i uddannelsessystemet bedst tilgodeser talblinde elever.

Den dansk udviklede talblindhedstest, som forskerne har afleveret til Undervisningsministeriet, opererer med fire forskellige test: en observationsguide, hvor læreren kan identificere elever med særlige kendetegn, som kan tyde på talblindhed, en digital test, en samtaletest og en kognitiv udredning fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, der skal afgøre, om en elev har andre vanskeligheder.

Det er endnu uklart, hvornår Undervisningsministeriet er klar med talblindhedstesten.

Helle Hillebrandt Møller blev uddannet som lærer i 2012 med fagene matematik for de ældste elever og fysik/kemi. Hun er uddannet fra læreruddannelsen i Nørre Nissum og arbejder på Vildbjerg Skole vest for Herning. Skolen har omkring 600 elever, og hun underviser i matematik i 7. og 9. klasse, er klasselærer for en 9. klasse og underviser dem også i fysik/kemi. Desuden underviser hun i Lego-værksteder fra børnehaveklasse og op.

Artiklen fortsætter under banneret

I diplomprojektet forholder Helle Hillebrandt Møller sig til talblindhedstesten, der blev sat i gang hos et hold danske forskere i 2013, afleveret til Undervisningsministeriet i 2018 og siden har været under videreudvikling hos Epinion og Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Hvornår en eventuel talblindhedstest egentlig er klar, vides ikke på nuværende tidspunkt. Men hun har set på, hvad man kan gøre, når en elev har fået diagnosen talblind. Hvordan kan hun som matematikvejleder og matematiklærer hjælpe denne elev?

"Det er svært, for vi har jo ikke lige en pakke, der kan hjælpe talblinde elever. Vi kan ikke lige fikse det. Men vi kan sørge for, at de får nogle konkrete hjælpemidler og kan bruge dem. Det skal være lige så legalt at være talblind som at være ordblind. Det er ikke, fordi eleverne er dovne eller dumme. Vi skal sørge for en accept både hos eleverne selv, hos forældre og hos lærere af, at de har nogle vanskeligheder. Vi skal hjælpe dem til at få nogle succeser og motivere dem, så matematik ikke nødvendigvis bliver et hadefag, og sådan at de kan klare sig godt i livet", siger Helle Hillebrandt Møller.

DOMMERNES BEGRUNDELSE

Helle Hillebrandt Møller belønnes for at belyse et yderst aktuelt tema på en original måde. Hun forener relevant teori og forskning med den talblindes perspektiv, der udfolder sig løbende gennem projektet via interview med casepersonen Frederik og dennes far.

Denne kobling af teori og empiri er lidt af en genistreg og gør det muligt at følge forløbet fra før talblindhedstesten gennem den afklaring, som denne tilbyder, og videre til udfordringen med at følge op med relevante handlinger.

Et velargumenteret, øjenåbnende og vigtigt projekt.

Alle tal volder talblinde problemer

Til sit diplomprojekt har hun interviewet Frederik, der er 23 år og talblind. Hun har også interviewet hans far om de problemer, det har givet og stadig giver sønnen.

Frederik har for eksempel svært ved at købe ind, fordi han aldrig ved, hvornår han har penge nok med, og ikke kan gennemskue, hvad ting koster. Har han råd? Er der penge på kontoen? Han har udfordringer ved at lave mad, fordi han ikke kan forstå tallene på kogepladen eller i opskriften og ikke kan stille et ur. Når han skal med bussen, kan han ikke læse buslinjens nummer. Han står op, tre timer før han skal være i skole, fordi han ikke kan regne ud, hvor lang tid det vil tage ham at nå frem. Når han kører bil, er han udfordret på at omsætte hastighedsskiltene til speedometeret.

"Da han gik på hf, mødte han op første dag og skulle finde lokale 1.004. Så han gik hovedløst rundt og ledte, fordi han ikke kunne gennemskue systemet. Det svarer til, at vi andre skal afkode kinesiske tegn. Men han har kun problemer, når der er tal involveret", siger Helle Hillebrandt Møller.

I hendes undervisning må alle elever bruge hjælpemidler såsom lommeregner og centicubes, eller hvad de kan have brug for.

"Vi skal ud over, at det er flovt at have brug for hjælpemidler. Det er helt i orden at bruge dem. Jeg har elever i 9. klasse, der tæller på fingrene, og det er også i orden, hvis det er deres strategi for at kunne løse en opgave".

Anbefalinger til elever, lærere og forældre

Helle Hillebrandt Møller er som matematikvejleder med til at screene eleverne. På hendes skole bruger de diagnostiske test og screener fra slutningen af børnehaveklassen og om efteråret fra 2. til og med 7. klasse.

"Vi ser på, om eleverne er i matematikvanskeligheder. Og om det er noget, som matematiklæreren kan rumme at have med i undervisningen i det daglige, eller om det for eksempel vil give mening at oprette et kursus for en gruppe elever".

Hvis vejleder og lærer beslutter at oprette et lille kursus for en gruppe, så begynder det oftest med, at matematikvejlederen er med i klassen nogle gange og får opbygget en relation til eleverne. Først derefter tager hun en gruppe med ud til et kursus.

"Når vi oplever elever i matematikvanskeligheder, prøver lærerne jo at hjælpe dem, så godt de kan, ved at differentiere og stilladsere undervisningen. Men der er elever, der giver op på matematikfaget, så det gælder om at støtte dem bedst muligt. For nogle er de skriftlige prøver angstprovokerende, og så handler det om at opbygge elevernes selvtillid og deres mestring i prøverne. Vi kan også tage en samtale og se om det eventuelt handler om noget andet end matematik".

Men der findes ikke en pakke til hjælp til matematikvanskeligheder, netop fordi det kan være så forskelligt, hvad problemet er. Er det en færdighed, der skal trænes, eller en mere grundlæggende vanskelighed hos eleven?

Når Helle Hillebrandt Møller skal hjælpe, prøver hun at bygge et stillads op. Det kan for eksempel være, at to-tre elever sammen får en opgave. De skal læse den, prøve at forstå den og så sammen omformulere opgaven. Kan de det, har de bedre mulighed for at forstå den. De skal i gruppen prøve at tegne opgaven, lave et overslag over, hvad resultatet mon kan blive, og så regne opgaven og tjekke med deres overslag.

I konklusionen på sit prisvindende diplomprojekt skriver Helle Hillebrandt Møller, at rollen som matematikvejleder indbefatter overvejelser om, hvordan en indsats kan ske i et inkluderende fællesskab, og at kunne give anbefalinger til både elever, matematiklærere og forældre. Her kan talblindhedstesten også fungere som opmærksomhedsskabende redskab, der sætter fokus på de elever, der er i matematikvanskeligheder, hvad enten deres udfordringer skyldes talblindhed eller ej, mener hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

De bedste professionsbachelorprojekter og pædagogiske diplomprojekter

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.429 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.591 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.316 andre er allerede tilmeldt