Anmeldelse Ordblind/læsesvag
0   8

Knæk læsekoden

Nyt ”lydspil” bør indkøbes til alle skoler.

Lyd til lyd

Fakta


Titel
Lyd til lyd

Forfatter
Pernille Olsen, Stine Torup Jensen

Pris
1.560

Forlag
Gyldendal

De senere års fokusering på ordblindeområdet har haft til sigte at finde elever med risiko for ordblindhed og ordblinde elever så tidligt i skoleforløbet som muligt med det formål at iværksætte en pædagogisk intervention. Interventionen kan have karakter af at være kompenserende, men kan også være en eksplicit undervisning i skriftens lydprincip eller undervisning i fonologisk opmærksomhed, som kan understøtte ordblinde elever.

Artiklen fortsætter under banneret

En eksplicit undervisning i fonologisk opmærksomhed kræver undervisningsmaterialer, som læreren kan bruge. ”Lyd til lyd” af Pernille Olsen og Stine Torup Jensen er netop sådan et materiale, der målrettet understøtter en intensiv indsats i fonologisk opmærksomhed. Ordblinde elever har vanskeligheder med skriftens lydprincip, så derfor er fonologisk opmærksomhed i kombination med kendskab til bogstaver et grundlæggende fundament for elevernes muligheder for at lære at læse.

"Lyd til lyd"-materialet er et ”lydspil”, som bliver leveret i en fin kasse, der indeholder mange kort i god papirkvalitet og en lærervejledning, som kan følges trin for trin i træningen af elevernes fonologiske opmærksomhed. Materialet indeholder fem niveauer, som er sammensatte ord, genkendelse, identifikation, syntese og udeladelse. Lydspillet kan med fordel bruges til de elever, der i ordblindetesten ligger i både gul og rød kategori. Materialet kan også anvendes til elever, der har et godt bogstavkendskab, men ikke har knækket det alfabetiske princip.

Det primære sigte med ”Lyd til lyd” er, at eleverne gennem træning og lærerens undervisning kan knække grafem-fonem-forbindelsen og udvikle sig til at blive gode læsere. ”Lyd til lyd” bør være til stede på enhver skole, da det kan anbefales i undervisningen både som et supplerende materiale og som et materiale, der er målrettet læseudfordrede elever


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.562 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.666 andre er allerede tilmeldt