Blog
0   8

Mentalisering kan konfliktforebygge

Abonner på nyt om Specialpædagogik i praksis i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Har et kommende spændende foredrag for mine pædagogkollegaer på min arbejdsplads. Vi er desværre blevet nødt til at skyde foredraget til senere. Var ellers helt top tunet og klar. Så jeg tænker lige jeg vil lave en lille appetitvækker på, hvad man kan bruge mentalisering til i specialpædagogisk regi når vi snakker konfliktforebyggelse.

Det at mentalisere, kan man oversætte med at have indsigt i sine egne følelser og tanker, og det at kunne aflæse andres ditto. Det er en meget vigtig evne at have som lærer eller pædagog. Hvis man evner at mentalisere, kan man se ind bag en adfærd der muligvis kan være negativ. Negativ kommunikation kan være et udtryk for noget andet. Fx at man ikke magter en opgave, fordi man har overbliksvanskeligheder. Vi skal så kunne mentalisere og afkode den unge, og vide at overbliksvanskeligheder kan være grunden. Og ikke det vi ser på overfladen.  

Hvis vi kan det, har vi en mentaliserende tilgang, og vi har en deskalerende tilgang til et evt konfliktpotentiale overfor den unge. Den unge følger sig set, og vi kan deskalere konflikten og få eksternaliseret det den unge har svært ved. Ved fx at sige “Jeg kan se du har svært ved at finde ud af hvad du skal. Skal jeg hjælpe dig?”. Vi ser dermed den unge, som ikke kan mentalisere, og dermed give udtryk for hvordan vedkommende har det indeni. Og det bliver så muligt at oppebære en relation som ellers var i fare.  

Artiklen fortsætter under banneret

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.562 andre er allerede tilmeldt