Lærere opnår middelplacering i troværdighedsundersøgelse

Lærerne står til en middelkarakter på troværdighedsbarometeret ifølge en ny befolkningsundersøgelse af danskernes tiltro til 26 forskellige faggrupper. Danskerne har blandt andet mere tillid til soldater og bibliotekarer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne opnår en 12.-plads ud af 26 i den årlige analyse af 26 faggruppers troværdighed.

Dermed opnår kategorien 'skolelærere' samme placering i den årlige troværdighedsundersøgelse som sidste år, men har den højeste score siden 2013. Det er kommunikationsbureauet Radius, der nu for 13. år i træk har undersøgt danskerne tiltro til en række faggrupper.

Ifølge årets undersøgelse har danskerne tiltro til sundhedspersonalet som aldrig før. Ligesom de seneste fire år scorer jordemødre igen højest, mens danskernes vurdering af lægernes troværdighed aldrig har været højere.

Mere tiltro til næsten alle faggrupper

Generelt er størstedelen af de 26 faggruppers scorer steget sammenlignet med sidste års måling.

Det betyder samtidig, at ingen af faggrupperne har byttet plads på dette års rangliste. Udviklingen skal primært findes i coronapandemiens effekt på danskerne, vurderer Radius' stifter og CEO Nicolaj Taudorf Andersen.

"Generelt ligger troværdigheden hos de forskellige faggrupper meget stabilt fra år til år, men under pandemien så vi et fald i danskernes tiltro til de fleste faggrupper. Med dette års troværdighedsanalyse kan vi heldigvis se, at danskernes corona-sortsyn er ved at være fortid", siger Nicolaj Taudorf Andersen i en pressemeddelelse.

Udover faggrupper i sundhedssektoren scorer blandt andet soldater, politibetjente, psykologer, revisorer og bibliotekarer højere end skolelærere.

Journalister, bilforhandlere og politikere opnår som så mange gange før en bundplacering.

Undersøgelsen er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskerne, som er blevet bedt om at vurdere de 26 faggruppers troværdighed på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er meget lav troværdighed, og 5 er meget høj troværdighed.