Blog
0   6

Frivillige hænder skal støtte op om skolen

Abonner på nyt om Skolens Venner i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Ja, sådan en overskrift kan lyde som en falliterklæring for en central velfærdsinstitution, som en spareøvelse eller som skruebrækkeri. Men det forholder sig helt omvendt. Det er en hyldest til skolen som en vigtig aktør, og som en måde at tilføre værdifulde ressourcer til området.

Det handler ikke om, at frivillige fra civilsamfundet hjælper skolen, fordi kommunens ressourcer slipper op eller ikke løser opgaven godt nok. Det handler derimod om, at civilsamfundet tilføjer nogle andre kvaliteter og kan noget andet end kommunen og det offentlige kan.

Vi står som samfund med et kæmpe problem, når 8 – 10 % af hver årgang kommer ud af 9.klasse uden at kunne læse, skrive og regne. En ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at 7,6 % af de 15-29-årige hverken har job eller uddannelse. De sidste ti år er det stort set ikke lykkedes kommunerne at nedbringe det tal. Det på trods af en økonomi, der er buldret frem og stor mangel på arbejdskraft i mange brancher. Og på trods af, at lærere og pædagoger knokler for at løfte de unge, mens de går i skole. Det er vi nødt til at tage alvorligt. For hvis du står uden uddannelse, er det svært at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Og hvis du står uden for det marked, er du i endnu højere grad hægtet af.

Hvordan vi kan samarbejde på tværs af aktører for ikke at tabe de unge på gulvet? Vi er nødt til at se på, om vi kan bringe flere aktører i spil for at løse opgaven med at samle op på trivsel og læring, inden de unge forlader 9. klasse.

Her er civilsamfundets organisationer nogle af de aktører, vi kan bringe i spil for at løfte opgaven. Derfor skal vi åbne skolen og invitere organisationer og frivillige ind i maskinrummet. Hvad kan civilsamfundets frivillige bidrage med? Ja, udover at være engagerede mennesker, der vil gøre en forskel for andre i deres fritid, så rummer civilsamfundet også en række værdier, vi som samfund har brug for som nærvær, fællesskab og sammenhængskraft.

Artiklen fortsætter under banneret

Frivillige møder børn og unge i øjenhøjde og er til stede i det rum, de har brug for, uden at skulle forholde sig til et fagligt ansvar samtidig. Frivilligheden er bundet op på det gensidige menneskelige møde, hvor alle får noget ud af relationen, og det skaber tillid og tryghed. De frivillige er mennesker, der er præget af lyst, engagement og mening. De motiveres af andre logikker, mål og forhold end det, der kendetegner en arbejdsrelation. Derfor opleves det meningsfuldt at møde et menneske, der har lyst til at være sammen med en, bare fordi man er den, man er.

Det er netop dette overskud og nærvær, som frivillige voksne kan bidrage med i børn og unges skolegang.

En voksen, som kan give et løft til deres faglige selvtillid og være med til at lære dem at lære. En ekstra voksen ven, som man kan dele op- og nedture, bekymringer og glæder med, når livet og skolen er kompliceret. Ikke som erstatning for undervisning og uddannede lærere og pædagoger, men som en værdifuld ressource i samarbejde med skolen. For skolen er netop der, vi kan gøre en forskel for børn og unge i risiko. Sammen kan vi gribe de børn og unge, der har et ekstra behov for at føle sig set og hørt, få et ekstra rygstød og opleve, at flere gode og engagerede mennesker støtter og hepper på dem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
795 andre er allerede tilmeldt