Blog
5   19

Når Viktor Axelsen saver…

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Saven er et af de mest centrale redskaber i håndværk og designundervisningen, og derfor bør man kunne bruge den rigtig. Eleverne ved ikke hvordan den bruges - og når lærerne heller ikke gør det, er de ringe hjulpet.

Når Viktor Axelsen server - eller spiller badminton i al almindelighed, er det både elegant og effektivt. Uden at være den store badmintonkender, ved jeg at det ikke kun skyldes hans talent - men også oceaner af træningstimer, øvelser, viden og mesterlære, der gør forskellen.

Min lidt kække sammentrækning og postulat, om er lærerne ikke kan save er måske lidt overdrevent - men ikke taget helt ud af det blå - det vender jeg lige tilbage til.

Idag har fukssvansen overtaget pladsen efter rammesaven i skolen. Mange yngre lærere kender sikkert ikke engang rammesaven, men fukssvansen har bestemt også sine fordele.

I timerne oplever jeg eleverne som meget ivrige, så allerede det at tegne en steg med en vinkel (korrekt) det glemmes - man har travlt med at komme igang.

Artiklen fortsætter under banneret

Opmåling kan også være en udfordring. Starter man ved nul eller én på linealen…? Beder man elever save et bræt på 50 cm, er der mange der bagefter står med et på 49 cm, og sågar nogle med et på 40…

Når træet skal spændes fast i høvlebænken, spændes det ofte fast i mellem to høvlebænke, men så “klemmes” træet, så det faktisk er sværere at save over. Spændes der i én høvlebænk, saves der ofte så langt fra bænken at træet vibrerer - og derved modarbejdes savningen. Nå ja, og så er der dem som saver så tæt på høvlebænken, at de saver i den…

Oftest spændes træet dog på højkant - det ses også i nogle læreres timer, eller når børnene er med SFO’en i lokalet. Pædagogen har sjældent fagligt viden på dette område.

Ulempen ved at spænde på “højkant” er at saven kun saver med få tænder ad gangen - og iøvrigt at kun tænderne på midten af saven slides. Eleverne kan dog bedre se fremdriften, og føler derfor at det går hurtigere.

Af og til dukker der billeder op af lærere der “hjælper” eleverne med at save. Læreren holder træet mens eleverne saver. Det giver god mening - hvis man ikke har en høvlebænk - men ellers er det jo netop det høvlebænken kan. Så når læreren holder brættet for eleven ovenpå høvlebænken, har han/hun måske for meget tid?

Når jeg så yderligere ser lærere som skal save, som spænder et ganske almindeligt bræt fast ovenpå høvlebænken med skruetvinger. Ja så tænker jeg at man ikke ved hvilket fantastisk redskab en høvlebænk er. Og at det at save rigtigt er både elegant og effektivt, næsten som når Viktor Axelsen server.

Er det ligemeget? Nej det er vel en faglig grundpille at kunne betjene en sav og en høvlebænk. Med hensyn til eleverne er det naturligvis noget andet - de er jo netop i faglokalet - ja for at lære.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.334 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
469 andre er allerede tilmeldt