Gordon Ørskov Madsen appellerer til politikerne om at finde en løsning hurtigst muligt.

DLF-formand om lovkaos: "Det er håbløst - de må finde en løsning"

Lærernes formand appellerer til politikerne om hurtigst muligt at blive enige om en forlængelse af nødloven, så hjemsendte elever stadig kan undervises virtuelt og ikke ”sendes hjem til ingenting”.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udsigten til at corona-lukkede skoler snart tvinges til at sende elever hjem til ingenting, får nu DLF-formand Gordon Ørskov Madsen til at blande sig i den højaktuelle strid på Christiansborg, hvor undervisningsministeren foreløbig har måttet opgive at få forlænget nødloven, der ellers gør det muligt at give hjemsendte elever nødundervisning.

"Det er jo fuldstændig håbløst. Vi har simpelthen brug for at få forlænget nødloven, sådan man stadig kan etablere nødundervisning virtuelt i forbindelse med, at elever sendes hjem. Det er helt nødvendigt. Ellers sender vi jo eleverne hjem til ingenting. Det kan vi ikke bruge", siger Gordon Ørskov Madsen. Som tidligere omtalt på folkeskolen.dk står Børne- og Undervisningsministeriets nødlov, der muliggør skolernes nødundervisning, til at udløbe på tirsdag den 16. november. De borgerlige partier står fast  Dermed bortfalder skolernes mulighed for at nødundervise hjemsendte elever online, fordi folkeskoleloven simpelthen ikke indeholder hjemmel til at fjernundervise raske børn. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils (S) planer om at forlænge nødloven via en hastebehandling i Folketinget er foreløbig mislykket. Trods flere dages indtrængende forsøg på at overtale de borgerlige partier til at gå med til en hastebehandling af nødlovens forlængelse, står partierne foreløbig fast. Det vil de ikke være med til.

Dermed er en hastebehandling ikke mulig, for det vil kræve tre fjerdele af stemmerne. Det vil betyde, at en forlængelse i stedet skal igennem en almindelig lovproces med offentlig høring, og dermed vil lukkede skoler ikke kunne tilbyde deres hjemsendte elever nødundervisning fra på tirsdag helt frem til marts næste år.

Lovkaos: Snart må hjemsendte elever ikke få onlineundervisning

"Det er der ingen, der kan være tjent med. Det vil være skadeligt. Det vil jo også betyde, at vi kommer til at skubbe elevernes lovmæssige krav på undervisning foran os som en pukkel af undervisning, som så skal afvikles på et andet tidspunkt. Det vil virkelig være skidt for elevernes undervisning og lærernes arbejdsmiljø", siger Gordon Ørskov Madsen. Indtrængende DLF-appel Han vil ikke forholde sig til, hvorfor situationen er blevet så tilspidset og kaotisk, som den er.

"Jeg kan ikke gennemskue, hvad der er op og ned i det - men jeg vil indtrængende appellere til, at man hurtigst muligt finder en løsning på det her. Det har skolerne brug for. Hvordan det skal gøres parlamentarisk og politisk, må man prøve at finde ud af med hinanden. For der skal findes en løsning hurtigst muligt", siger DLF-formanden. De borgerlige partier har hidtil begrundet deres afvisning af en hastebehandling med, at det må være slut med at sætte demokratiets spilleregler ud af kraft og risikere lovsjusk - samtidig med at de frygter, at regeringen med afsæt i sit "overforsigtighedsprincip" vil bruge nødloven til at legitimere masselukning af skoler igen. Undervisningsordfører fra Nye Borgerlige Mette Thiesen siger:

"Vi holder selvfølgelig fast. Vi mener ikke, at den her lov skal hastebehandles, og vi synes i særdeleshed heller ikke, at man skal lukke hele skoler og sende raske børn hjem. Danmarks børn og unge fortjener altså langt bedre, end at man kører efter regeringens overforsigtighedsprincip. Vi har så stort et efterslæb, at vi selvfølgelig ikke skal til at lukke skoler igen". Nyt forsøg fra ministeren Tirsdag formiddag sendte undervisningsministeren et nyt brev til de borgerlige partier med et sidste forsøg på at overtale dem til at medvirke til en hastebehandling.

Ministeren peger i brevet på, at det lige nu kun er et mindretal af skoler, der aktuelt er berørt af påbud om lukning. Men selv her er manglende undervisning "lige så indgribende for de berørte børn og unge, som hvis der var flere skoler, der var berørt af påbud", understreger hun. "Jeg synes, vi skylder disse børn og unge, at der også tages hånd om dem, når situationen - mod hvad vi alle har håbet - er sådan, at der gives påbud til skoler om lukninger", lyder det i brevet. Venstres undervisningsordfører,Ellen Trane Nørby fortæller, at partierne siden i fredags har forsøgt at få en garanti fra ministeren om, at en forlængelse af nødloven ikke skal bruges til at masse-nedlukke skoler igen.

"Hvis og såfremt vi får det, vil vi forholde os til det", siger hun. Hun beretter i øvrigt, at hun allerede i foråret spurgte børne- og undervisningsministeren, hvorfor udløbsdatoen for nødloven var sat til den 16. november.

"Jeg fik en lang teknisk forklaring om, at så kunne man nå at køre en helt almindelig lovbehandling med ordinær behandling og offentlig høring. Men det har de så ikke gjort alligevel. For de gør jo ikke deres forarbejde. Så nu sidder vi igen og skal banke hastelovgivning igennem, fordi ministeriet og regeringen har sovet i timen", siger Ellen Trane Nørby.

Smitte ude af kontrol: Styrelse lukker Albertslund-skole for 0.-6. klasse