Lige nu er der en karensperiode på et år, selv om vi har meldt os ind før første praktik. Det er for lang en periode, og det er ikke rimeligt", sagde forperson Caroline Holdflod.

Nye DLF-medlemmer får hurtigere medlemsrettigheder

Indtil i dag har det krævet 12 måneders medlemsskab af Danmarks Lærerforening, før man har ret til juridisk og økonomisk bistand af foreningen. Det har DLF’s kongres nu ændret til, at man blot skal have været medlem i tre måneder for at få hjælp.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"En tre måneders karensperiode vil svare til prøveperioden for nyansatte, og kan være med til at sende et tydeligere signal om, at foreningen ønsker at tiltrække nye medlemmer jævnfør arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medlemmer".

Sådan lød begrundelsen, da formand for DLF's arbejdsmiljø- og organisationsudvalg Thomas Andreasen fremlagde forslaget om at forkorte karensperioden på DLF's kongres i København.

"Det er vores mening, at den betydning, som en lang karensperiode tidligere havde for at blive hurtigere indmeldt i foreningen, ikke længere har den betydning, måske snarere tværtimod", sagde han og fortalte om tillidsvalgte, som undrede sig over velkomstbrevet til de kolleger, som de har gjort en aktiv indsats for at få til at melde sig ind i DLF.  

"Så kvitterer vi med et medlemsbrev til det nye medlem blandt andet indeholdende oplysninger om, at du har karens det første år. Det giver nogle spørgsmål. Derfor mener vi, at vi med tre måneder er med til at sende et tydeligere signal om, at vi ønsker at tiltrække nye medlemmer med henvisning til vores arbejde med rekruttering og fastholdelse", sagde Thomas Andreasen.

Delegeret: Det skal ikke være for let af få hjælp

Jeanette Winther fra Viborg Lærerforening var dog ikke sikker på, at forslaget vil få den ønskede effekt - hun frygtede faktisk, at det vil få den modsatte effekt.

"Dem som tænker 'what's in it for me'  kunne melde sig ud, fordi de til enhver tid kan melde sig ind og hurtigt få den fulde pakke. Det skal ikke blive for nemt at melde sig ind, når lokummet brænder. Det sker allerede nu i et vist omfang", sagde Jeanette Winther.

Hun opfordrede DLF's ledelse til at kigge nærmere på en afgrænsning af, hvilken hjælp, man kan få i karensperioden.

"I DSR (Dansk Sygeplejeråd red.) kan egentlig hjælp som bisidning først komme på tale efter karansperioden", fortalte hun.  

Det fik forperson for Lærerstuderendes Landskreds Caroline Holdflod Nørgaard på talerstolen, da paragrafferne særligt nævner de studerende.

"Det er meget os, det her handler om. Jeg er enig i intentionen i, at der skal være en karensperiode, man skal ikke tænke, at man kun skal komme ind, når lokummet brænder. Man skal opleve at fagforeningen er meningsfuld. Lige nu er der en karensperiode på et år, selv om vi har meldt os ind før første praktik. Det er for lang en periode, og det er ikke rimeligt", sagde hun og mente, at hovedstyrelsen med tre måneder har fundet en god balance.

Klar til at se på afgrænsning af hjælp i karensperiode

Thomas Andreasen gav et tilsagn til Jeanette Witnher om, at man i arbejdsmiljø- og organisationsudvalget og dermed hovedstyrelsen ville se på, hvilke opgaver, der skal løses, når et medlem er i karensperioden.

"Men hør nu efter: Jeg lover ikke, at vi kommer med et forslag til en kongres om at ændre noget. Men jeg lover, at vi vil diskutere det og se på, om der er noget her, der skal justeres".

Vedtægtsændringen blev vedtaget.

Læs mere

Ændring af foreningens karensbestemmelser

Powered by Labrador CMS