Debat

“Rigtige mænd græder ikke”

“En rigtig mand er hvad man gør det til” “Definitionen på en mand er at man forventes at døje med følelser selv” “En rigtig mand er en der ikke slår kvinder” “En der står ved sig selv, om han er alene eller ej” “Definitionen på en mand er at man er sig selv”

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi sidder i dagligstuen, jeg kan se på min mors blanke og røde øjne at der er noget galt. Min far bryder stilheden med ordene “jeres mor og jeg har valgt at gå fra hinanden”. Jeg møder min søsters blik, hendes ulykkelige ansigt og tårerne der løber ned af hendes kinder, knuser mit hjerte. Bliver vi så nogensinde en lykkelig familie ligesom før? Jeg kan mærke en tåre løbe ned af min kind, men skubber hurtigt mine følelser og tåren væk. Jeg skal jo være stærk. Især for mine søskende.

Ovenstående historie, fik vi af vores mandlige lærer, da vi havde om ligestilling. Mange taler ofte om kvindernes undertrykkelse, når man taler om ligestilling, men i forhold til det at vise og tale om følelser, er drenge og mænd langt bagud i forhold til piger og kvinder. Og tro det eller ej, men det påvirker faktisk begge køn negativt, når mænd bliver opdraget og præget til ikke at vise deres følelser!

Mænd undgår tit at vise følelser, fordi de er blevet opdraget til at skulle være stærke. Følelser hos mænd er et tabubelagt emne, men alle har ret til og behov for at udtrykke deres følelser. Hvad er det der gør at mænd ikke tør, og hvem har den ide, at man virker svag fordi man viser sine følelser?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Barndomsmiljøet og samfundsopfattelsen gør et kæmpe indtryk på drengen og mandens måde at vise følelser på igennem livet. Hvis drengen f.eks. hænger meget ud med en drengegruppe der ikke snakker så meget om følelser, påvirker det også hans måde at udtrykke og snakke om følelser på. Fordi det ikke kun er forældrene der påvirker din opdragelse, men også vennerne i din omgangskreds.

Vi synes, at alle skal have lov til at udtrykke deres følelser, uden at de føler sig svage. Det kan nemt ende med, at man finder alternativer, hvor man ikke føler sig sårbar og glemmer ens følelsesmæssige problemer. Det kan f.eks. være druk, fest, damer og træning, der giver afledning fra følelserne. Der er 19,4% danske mænd der viser tegn på alkoholproblemer, det er ca. 11% mere end hos kvinder. Tilsidst kan det dog ende med afhængighed og misbrug. Mændenes følelser kan også hobe sig op, og give fysiske symptomer som F.eks. mavepine og migræne.

Når mændenes følelser fylder for meget i hovedet, går det ikke kun ud over hans mentale helbred, men også ud over andre. F.eks. hans kæreste, hustru eller børn. Mænd er opdraget til ikke at skulle vise svaghed, så det at udøve vold mod andre kunne være et alternativ for manden, til at komme ud med sine agresioner eller følelser på. Tallene på vold mod privatpersoner fra 2017 er steget gevaldigt fra 9.500 til 12.000 anmeldelser på 2 år. Disse tal viser en stigning som man måske ikke forventer, da der gennem årene er blevet fokuseret mere på mænd og deres følelser.

Hvad er en rigtig mand?

Der er mange forskellige definitioner på hvad en rigtig mand er. Vi har på vores efterskole undersøgt hvad drengene mente definitionen på en rigtig mand var.

“En rigtig mand er hvad man gør det til”

“Definitionen på en mand er at man forventes at døje med følelser selv”

“En rigtig mand er en der ikke slår kvinder”

“En der står ved sig selv, om han er alene eller ej”

“Definitionen på en mand er at man er sig selv”

Allerede ud fra vores undersøgelse er vi blevet positivt overraskede over de gode svar og kan se at hvis drengene har disse holdninger, er de helt klart ikke de eneste.

Man er en rigtig mand hvis man føler sig som en! Derfor er det vigtigt at du som lærer, pædagog eller forældre griber ind og får snakket med dine elever og børn om hvordan og hvorfor det er vigtigt at vise sine følelser og fortælle hvordan man går og har det.

af Kristine, Katrine og Anna fra Fårevejle Efterskole