Musik
0   4

Ny kortlægning: Opprioriter kor i folkeskolen

Korsang bør styrkes i folkeskolen og på pædagog- og læreruddannelserne, lyder ønsket i en kortlægning af korsang i Danmark. Kor har dannelses- og fællesskabspotentiale og er også en god måde at repræsentere forskellige modersmål på, lyder det i kortlægningen.

Kor i skolen har et stort dannelsespotentiale. Børnene bliver langt dygtigere sangteknisk ved en tidlig indsats. Kor i folkeskolen vil både øge den etniske diversitet og den samlede talentmasse i kor.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny kortlægning af korliv, som Sangens Hus står bag.

Kortlægningen udkommer samme uge, som Spil Dansk ugen fejres. Undersøgelsen består af både en kvalitativ og en kvantitativ del, og den viser, at både korledere og korsangere har et fælles håb om at få kor tilbage i folkeskolen i større udstrækning, end det sker i dag, og at de også har et ønske om mere kor på pædagog- og læreruddannelserne.

Stor glæde ved korsang

Artiklen fortsætter under banneret

I undersøgelsen er repræsentanter fra over 3000 kor blevet spurgt til tilstanden i dansk korliv.

96 procent svarer, at de oplever et godt socialt fællesskab i koret, og 89 procent svarer, at det gør dem glade at synge i kor. Det kan overføres til folkeskolen, mener projektleder Jacob Heide Madsen fra Sangens Hus.

"Vi bliver simpelthen gladere af at synge sammen. Og korsang gør en stor positiv forskel for rigtigt mange danskere. Så der er meget at vinde ved at bakke op om kor livet. Vi kan opnå alt fra øget psykisk og fysisk velbefindende over bedre sammenhængskraft til musikalsk læring".

Sange kan synges på flere sprog

Der er et stort potentiale for at bruge elevernes modersmål i kor i skolen, viser kortlægningen.

24 procent af korene har to modersmål repræsenteret, og 13 procent har tre eller flere. De fleste af korene med tre eller flere modersmål er placeret i København, Aarhus og Odense eller i Sønderjylland og på Bornholm.

22 procent af korene i undersøgelsen er for børn og unge under 18 år. Børneområdet er dækket ind gennem kirkernes tilbud, FUK, Folkekirkens Ungdomskor, og elitearbejdet for børn og unge.

Knap tre fjerdedele af korene synger mere end én genre, og ca. halvdelen synger minimum tre genrer. Klassisk er den mest udbredte genre - efterfulgt af pop/rock.

Korsangere er i høj grad tilfredse med repertoiret for koret, men føler samtidig i mindre grad, at de har mulighed for at påvirke det. Generelt er korsangerne tilfredse med det musikalske niveau. 

Flest piger synger i kor

Kortlægningen viser, at interessen for at synge i kor er stigende. Halvdelen af korene har oplevet en tilgang af nye medlemmer det seneste år.

Men der er fortsat plads til flere. Otte ud af ti kor vil gerne optage nye sangere. Det er især drenge og mænd, der er efterspurgt.

"Selvom 69 procent af korene er blandede, er 73 procent af sangerne piger eller kvinder. Så vi vil gerne lokke flere drenge og mænd til at synge i kor, og her tror jeg, at der allerede er rykket godt ved fordommene. I takt med, at fællessang er blevet populært, er der også flere drenge i skolealderen, der synes, at det er cool at synge i kor," fortæller Jacob Heide Madsen og tilføjer:

"Omvendt er det positivt, at så mange piger og kvinder tager del i korlivet. Det er med til at understøtte diversiteten i dansk musikliv, der på andre områder er domineret af mænd".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
755 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt