Nationale test
0   11

SF: Test i de mindste klasser skal spore læsevanskeligheder tidligt

Jacob Mark udtalte sidste år, at en aftale om et ny testsystem kun giver mening, hvis de mindste klasser ikke testes. Alligevel er SF med i en bred aftale om et nyt testsystem, hvor alle elever nu skal testes for læsevanskeligheder i 1. klasse.

Traditionen tro havde alle, der var med til at indgå den politiske aftale, en såkaldt talepind med i pressemeddelelsen, da der i dag blev præsenteret en aftale om et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen.

Det gjorde, at pressemeddelelsen nåede op på hele to en halv normalside.

Med både deltagerne i partnerskabet Sammen om skolen og aftalepartierne, på nær Liberal Alliance, stod hele 13 repræsentanter nemlig klar til at fremlægge en skolepolitisk samklang.

Men at der i forhandlingsforløbet er blevet hakket en hæl, var dog til at ane undervejs på pressemødet.

Artiklen fortsætter under banneret

Fra SF's ordfører Jacob Mark, der i forløbet blandt andet har talt varmt for at sætte de nationale test helt i bero, indtil det nye system er klar, lød det blandt andet midt i al forbrødringsrusen:

"De nationale test har været en kampplads på grund af uenighed blandt både partier og folkeskolens parter. I fremtiden vil der fortsat være et nationalt evalueringsværkstøj. Sådan er det. Men det gode ved det her værktøj er, at de ansatte selv har været med til at formulere det og gøre det brugbart".

Tidligere screening af for læsevanskeligheder

I regeringens forståelsespapir med sine støttepartier blev der lagt op til, at de nationale test skulle afskaffes for de mindste klasser.

Med den nye aftale vil der dog være test i læsning i 2. og 3. klasse og matematik i 2. klasse. Desuden skal alle elever i 1. klasse screenes for læsevanskeligheder.

Adspurgt af journalisterne på pressemødet bakkede Jakob Mark Pernille Rosenkrantz-Theil op i, at det giver mening at lægge testtrykket i de yngste klasser, når det drejer sig om læsning og matematik, som den nye aftale har valgt at prioritere, så man kan opspore elevers vanskeligheder tidligt i skoleforløbet.

SF's ordfører lagde desuden vægt på, at det adaptive testsystem har været for ugennemskueligt for de mindste elever, og at mange af dem har lidt nederlag af, at testene hele tiden blev sværere. Han tror, at flere elever vil trives bedre med det nye lineære system, hvor opgaverne er ens for alle elever.

Slut med at teste for politikernes skyld

Forligspartierne var i en bred vending enige om, at det ikke giver mening at gennemføre nationale test, der ikke er anvendelige for lærernes undervisning og er for svære at gennemskue for eleverne.

"Jeg har besøgt adskillige folkeskoler, hvor der hang to plancher. På den ene stod resultaterne fra de nationale test, og når jeg spurgte, hvad der var på den anden planche, svarede de, at det er deres egne test, som de bruger til undervisningen, og at de kun har de nationale test, fordi de er obligatoriske, og fordi politikerne skal have dem", sagde Jacob Mark på fredagens pressemøde.

"Nu river vi dem ned, man ikke kan bruge, og så laver vi et fælles, som stadig har det nationale evalueringsværktøj i sig, men som man samtidige kan bruge i undervisningen", tilføjede han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.595 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt