Blog
0   7

En dag i ondskabens, overtroens og uhyggens navn

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Halloween nærmer sig, og det er endnu engang tid til at hædre de døde og bringe gyset ind i undervisningen. Her får du en forslag til en uhyggelig, tværfaglig dag.

Foto: Janus Neumann.

En heksekeddel af gamle skikke

Halloween og allehelgensaften er ikke det samme. Der er tale om to forskellige traditioner, der bygger på henholdsvis katolsk og keltisk historie. Samtidig var det også på allehelgensaften, d. 31. oktober, 1517, at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkeporten i Wittenberg, hvorefter allehelgensaften blev afskaffet, fordi lutherdommen ikke dyrker helgener. De er derfor også en reformationsdag.

Ordet ”Halloween” kommer af det skotske, All Hallows Eve, som er en keltisk tradition, der kan spores helt tilbage til 800- 900 år f. kr. På denne aften mente kelterne, at porten til dødsriget stod åben, og man kunne komme i kontakt med de døde. Kelterne kaldte dette for ”Samhain”, og dette markeres stadig i wicca- religion i dag. I fest, eller sabbat, for dem, der ikke er her længere, men som vi stadig mindes.

Artiklen fortsætter under banneret

Så som så mange andre traditioner er halloween og god blanding af skikke, der har det til fælles, at man fejrer eller mindes de døde, hvorved man hos katolikkerne stadig sætter lys på gravene.

For mange danskere er halloween taget fra USA, og har været en støt voksende tradition i Danmark i henved 15 år. Det er gysets aften, hvor spøgelser, vampyrer, hekse, varulve og skelletter for alvor kommer til deres ret, og det er samtidig de voksnes undskyldning for at køre ud og bruge de forhåndenværende likvide midler på spindelvæv, plastikgravstene og røgmaskiner, så forhaverne landet over kan tage behørig form af kirkegårde, hvor de døde stiger op fra gravene. (Læs: staudebedet). Jeg er ikke et hak bedre selv.

Hekse både i overtroen, i eventyrerne og i virkeligheden

Som lovet får du her nogle forslag til, hvordan du kan skabe en uhyggelig dag med din klasse i dansk, historie og kristendom med kortfilm, tekster og dokumentarer, og så er der faktisk et ret højt fagligt indhold, der efter min erfaring fanger eleverne fra mellemtrinet og op.

Vis dokumentarfilmen, "Jeg er heks" om to hekse fra wicca- religionen i Danmark.

Hvor kommer overtroen fra?

Vi skal vil se nærmere på overtroen i Danmark og hvor den kommer fra gennem dokumentaren, Danmarkshistorien på vrangen: "Overtro gennem tiderne" fra DR Dokumentar.

herefter læses gyseren, "Oktoberleg", af Ray Bradbury og "Killinger" af Dean R. Koontz,  der begge står i "Vild med dansk 7", og som findes på nettet.

 Alternativt kunne man og læse, "Alene og et let offer" af Steen Langstrup, som står i "Ned i novellen", grundbog. Gysere læses naturligvis i kælderen eller et andet mørkt sted i stearinlysenes skær. De fleste skolekældre lægger op til gys. Vores gør i hvert fald

Som valgt eventyr kunne læses nogle af de grumme folkeeventyr, som Hans og Grete eller "Drengen, der drog ud for at lære frygten at kende". Eventyr med masser af grusomheder og skræk.

Man kunne også vise kortfilmen, "Lille Lise". Den er klam, og finde på Filmcentralen.

https://filmcentralen.dk/grundskolen/film/lille-lise

Danmarkshistorien på vrangen: "Overtro gennem tiderne" fra DR Dokumentar.

https://www.dr.dk/drtv/se/danmarkshistorien-paa-vrangen_-overtro-gennem-tiderne_150962

Rigtig god fornøjelse med uhyggen derude i mørket.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.568 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.666 andre er allerede tilmeldt