Blog
0   14

Når den mørke side får lov at fylde

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når jeg nu synes, at det hele går ganske godt i lærerlivet, så kan små ting alligevel ind imellem vokse sig (lidt for) store.

Foto: Flickr.com/Jesse Väisänen

 

I et lokale sidder en masse glade mennesker. Pludselig træder en vred person ind, og hurtigt kan stemningen ændres. Energierne raser gennem lokalet, og det negative sætter sig sine mærkbare spor. Atmosfæren i lokalet ændres hurtigt og markant. 

I et lokale sidder en masse vrede mennesker. Ind træder en glad person, der nærmest bruser af overskud. Den gode energi kvæles hurtigt, og den negative materie omslutter hurtigt de gode vibrationer og knuser dem i et sort og destruktivt kosmos. Stemningen i lokalet lod sig ikke ændre. 

Artiklen fortsætter under banneret

 

De negative energier

De negative energier kan trække voldsomt i os mennesker. Det er beskrevet tusindvis af gange på film og i litteraturen – fra Star Wars til Ringenes Herre og over klassikere som Hamlet samt bibelske fortællinger som eksempelvis Kain og Abel. 

Min lærerhistorie er hverken bibelsk eller foregår i fjern, fjern galakse. Min gerning ligger foran mine fødder, og hver dag træder jeg nye skridt på en sti, der former mit lærerliv i fint spænd med de elever, jeg møder på min vej. 

Gennem mange år har jeg tillært mig rutiner, strukturer, pædagogiske og didaktiske kneb, der gør, at jeg som lærer kommer godt gennem mine dage, uger og år. Jeg er tilfreds med min indsats, og jeg føler mig kompetent i forhold til den komplicerede opgave det er at undervise og have med børn og unge mennesker at gøre. 

Derfor kan det også ærgre mig, når så jeg lader mig gå på af afvigelser i den lærermæssige togdrift. Når nu det hele kører på skinner, og jeg næsten altid ankommer som planlagt – hvor for lader jeg mig så gå så meget på af en enkelt forsinkelse? 

Dette kan være alt fra en forældrehenvendelse af udfordrende karakter, en kollegial disputs, en elev med store udfordringer eller en ledelsesbeslutning, der ikke pegede i min retning. 

 

Den mørke side får for meget plads

Vi står alle i disse situationer i løbet af et år, og ingen lærere eller pædagoger er dette foruden. 

Men når det nu går godt langt de fleste dage, burde jeg så ikke kunne lade de små negative ting passere nemmere? 

Jeg synes fortsat, det er svært - også efter så mange år i jobbet. 

For i bund og grund er jeg vel ud fra mange parametre perfektionist, og det er der ikke noget i vejen med. Det gør bare, at “den mørke side” kan få fingre i mig. 

Men når man har den rygsæk med sig, kan man vende sig mod en af de talrige film omhandlende de mørke sider og tænke lidt over Yodas ord til Luke Skywalker i Star Wars: 

“When you look at the dark side, careful you must be. For the dark side looks back”! 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.670 andre er allerede tilmeldt