Blog
0   7

Religion i børneøjenhøjde på mellemtrinnet

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvor finder man gode materialer til mellemtrinnet, hvis undervisningen skal handle om andre religioner end kristendom?

Fra filmen Min tro – En verden uden ondt – Jehovas vidne. Filmcentralen

Der er ikke krav om at undervise i ikke-kristne religioner på mellemtrinnet.  Det kan derfor nogle gange være lidt svært at finde egnet materiale dertil. Mange lærere vælger at inddrage andre religioner alligevel, fordi det giver god mening. Nogle vil gerne sammenligne overgangsritualer, andre sammenligner højtider.

Der kan findes noget til begge emner i de små og store fagbøger fra Gyldendal, hvis man vil undervise i verdenreligionerne. Man kan ligeledes finde små kapitler om andre religioner i flere af de systemer, der findes til mellemtrinnet. 

Fælles for materialerne er, at det for en stor dels vedkommende anlægger et udefra perspektiv. Det er der ikke noget galt med, men det kan være svært at finde noget aldersvarende materiale, hvor man anskuer religionen indefra. 

Artiklen fortsætter under banneret

Min tro 

I 2018 udkom fire små dokumentarfilm med titlen “Min tro”. I 2020 er der kommet yderligere to til. Til de fire første er der blevet udarbejdet et tværfagligt undervisningsmateriale, hvor man i samarbejde med dansk kan arbejde med dokumentargenren og med, hvordan børn lever i og med deres tro. 

Filmene findes dels på filmcentralen og på dr.dk/skole   

https://filmcentralen.dk/grundskolen/undervisning/min-tro#.YW7c5BpBw2w 

https://www.dr.dk/skole/kristendomskundskab/mellemtrin/om-min-tro 

Via sidstnævnte link kan man finde baggrundsmateriale for læreren, kopiark og lærervejledning. Det anføres at materialet henvender sig til 3. til 6. klasse. Jeg vil anvende det i 5. og 6. klasse. Filmene er ikke en dybdegående indgang til religionerne, men små temafilm, der viser børns tro i børneøjenhøjde. 

Religiøse højtider 

På dr.dk/skole er der i foråret kommet et nyt forløb til mellemtrinnet med små film, hvor der i tale og animation bliver fortalt om forskellige religiøse højtider i kristendom, jødedom, sikhisme mm. Til hver film er der tilknyttet arbejdsspørgsmål og gruppeopgaver. Det er et fint nyt materiale, der er lige til at gå til - også i en vikartime.  

https://www.dr.dk/skole/kristendomskundskab/mellemtrin/tema/religioese-hoejtider 

Har man elever med faglige udfordringer i overbygningen, vil ovennævnte kunne bruges som forforståelsesmateriale til undervisningen. 

Kender du noget godt – og gerne gratis – materiale til ikke-kristne religioner på mellemtrinnet? Del gerne i kommentarsporet. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt