Anmeldelse Skønlitteratur
0   23

Huller og håb

Ungdomsromanen behandler det tabubelagte emne selvskadende adfærd. Hovedpersonen er en dreng på 16, der skærer i sig selv for at kunne holde det hele ud. Temaet og det minimalistiske sprog kan udfordre læseren.

Dæk mig med huller

Fakta


Titel
Dæk mig med huller

Forfatter
Tomas Lagermand Lundme

Pris
228

Sider
126

Forlag
Jensen & Dalgaard

“Vi legede voksne. Vi legede far og mor og ingen børn”. Sådan starter Tomas Lagermand Lundmes nyeste ungdomsroman. “Vi” er jegfortælleren på 16 og hans udviklingshæmmede bror. I familien er der også en mor, som jegfortælleren bedst kan lide, når hun ikke er hjemme, og en far, der bare gerne vil være som alle andre, og som forsøger at holde sammen på familien, men ikke magter det. Måske fordi han er blevet en del af det system, som ifølge fortælleren holder familien under opsyn, og som det gælder om at overleve. Det er alle dem med p: pædagoger, personale, politi, psykiatere, psykologer.

Artiklen fortsætter under banneret

På spørgsmålet om, hvad jegfortælleren gerne vil være, svarer han: “Bare mig”. For at holde det hele ud udøver han selvskadende adfærd. Han skærer i sig selv, slår og brænder sig selv og skolder hænderne over kedlen. Godt halvvejs i romanen siger han da også: “Jeg dækker mig selv med huller”.

Romanen slutter med et håb: Det lykkes broren at overleve familien og systemet. De to brødre tager hinanden i hånden og går. De allersidste sætninger lyder: “For første gang var der en, de rørte ved alt, der havde gjort så ondt. Alle de ar. Så gik vi”.

Tomas Lagermand Lundme har udgivet en lang række bøger, flest for unge. Denne roman behandler et relevant tabu, der mig bekendt ikke findes meget ungdomslitteratur om. Slet ikke med en dreng som hovedperson. Søskendekærlighed, identitet og vanskelige familieforhold er også temaer fra bogen, som den unge læser er interesseret i.

Romanen er skrevet i et minimalistisk sprog med mange meget korte sætninger: “Træer, krager. Sorte krager. Træer. Ledninger. Aviser. Huse. Haver. Hjem”. Det kræver også noget af læseren. Indimellem bliver det da også næsten for minimalistisk og abrupt, og et par steder er der ikke blevet luget ud i små, sproglige fejl, som burde være blevet opdaget af en korrekturlæser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt