Frihedsforsøg
1   14

Esbjerg: Forældre kan vælge at vente et år med skolestarten

Forældre til kommende skolebørn får i Esbjerg selv får mulighed for at vælge, om deres barn skal begynde et år tidligere eller senere i skole end normalt, lyder en ny beslutning, byrådet har taget som led i frihedsforsøget.

Børn skal som udgangspunkt begynde i skole til august i det år, hvor de fylder seks år. Den del af Folkeskoleloven gælder stadig i Esbjerg Kommune, hvor skolerne er sat fri i tre år som et forsøg iværksat sammen med regeringen.

Men politikerne har nu valgt at udnytte friheden til, at forældrene selv kan beslutte, om de ønsker, at deres barn skal begynde et år tidligere eller senere i skole. Hidtil har det skullet godkendes af byrådet, der dog har haft uddelegeret kompetencen til skolelederne. Men nu er den endelige beslutning altså forældrenes, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen. Her understreges også, at beslutningen altid skal tage udgangspunkt i barnets behov og bygge på en tæt dialog mellem forældre, daginstitution og skole.

Lærerforening håber på bedre grundlag for inklusion

Det er Børn & Familieudvalget i Esbjerg, som har godkendt den nye procedure for tidligere eller udsat skolestart.

Artiklen fortsætter under banneret

"Forældrene kender selvfølgelig deres barn bedst, og derfor er deres viden og fornemmelser omkring deres barns behov og udvikling helt afgørende i vurderingen af, om barnet får den mest optimale start på skolelivet ved måske at vente et år. Det vigtige er, at der hele vejen er tæt kontakt mellem forældrene til hvert enkelt barn og de professionelle kompetencer rundt om, så beslutningen er velovervejet og bliver truffet på et sagligt grundlag", lyder det fra formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen.

Formand for Esbjerg Lærerforening Maja Gundermann Østergaard hilser beslutningen velkommen. 

"Det kommer til at få stor betydning for hele inklusionsdagsordenen at give børnene en ordentlig start på skoleforløbet. Jeg forestiller mig, at der er en del forældre, der vil gøre brug af muligheden. Som jeg har forstår det, har personalet ikke selv måtte italesætte muligheden. Det må de gerne nu, men samtidig kan de sige, at det er forældrenes egen beslutning. Det skulle blive mere smidigt", siger Maja Gundermann Østergaard til folkeskolen.dk og tilføjer: "Det er forældrene, der kender deres børn bedst. Der er stor forskel på børn i det hele taget, men også på hvilket tidspunkt af året børnene er født - nogle gange er drengene lidt bagud modenhedsmæssigt". 

Møde med forældre

Udsat eller tidlig skolestart vil altid være en konkret vurdering. 

"Konkret bliver forældrene som det første inviteret til et møde med repræsentanter fra daginstitution og den kommende skole, når de ønsker tidligere eller udsat skolestart for deres barn. Det gælder også, hvis det er daginstitutionen, der vurderer, at barnet skal vente et år med at starte i skole. Uanset hvad vil praktiske forhold som klassestørrelser og elevsammensætning aldrig få indflydelse på vurderingen", står der i  pressemeddelelsen. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
797 andre er allerede tilmeldt