Blog
0   7

Da fredagsslik blev til hverdagsslik

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I foråret 2020 meldte corona sin ankomst, og danskerne blev i stort omfang sendt hjem. Pludselig skulle børn og mange voksne passe henholdsvis skole og arbejde hjemmefra. Hverdag og weekend smeltede sammen, og en undersøgelse af voksne danskernes kostvaner under nedlukningen har vist, at forbruget af slik, kager og andre søde sager steg voldsomt under nedlukningen. Det er nærliggende at tro, at også børn og unge har spist og drukket mere, da forældre næppe kun købte ind til sig selv. Nye officielle maksimumsgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke kan (muligvis) få os tilbage på sporet.

Dårlig kost og manglende motion er en bombe under folkesundheden, derfor er det så vigtigt, at børn og unge kommer godt fra start med sunde livsstilsvaner, og det er særligt uheldigt, når der sker ting i samfundet, som trækker i den forkerte retning.  Danske børn og unge har i mange år haft et for højt indtag af søde sager og snacks, og sundhedsmyndighederne har længe haft fokus på at forbedre børns kostvaner, eksempelvis ved at mindske deres forbrug af søde sager, snacks og søde drikke, og for de unge gælder dette også de alkoholiske drikke.  

Måske er der lidt hjælp at hente, for Fødevarestyrelsen udsendte i begyndelsen af 2021 nye maksimumsgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke; et såkaldt ”råderum for tomme kalorier”. Det fremgår, at danskere i runde tal skal reducere deres indtag af søde sager, snacks og søde drikke med ca. 75 %. Da danskerne i forvejen er det folk, der køber allermest slik pr indbygger på verdensplan, og ligger på plads nummer to i forhold til køb af søde drikke, er et skred i den modsatte retning er ikke ønskeligt. Coronanedlukningen har således haft en uheldig indvirkning på nogle kostvaner, der i forvejen ikke var for gode.

Artiklen fortsætter under banneret

Maksimumsgrænserne i den nye vejledning viser hvor meget slik, søde drikke og andre snacks der er plads til pr uge for forskellige aldersgrupper. Tag derfor et kig på tabel 1 herunder, hvor antal portioner om ugen er angivet, og tabel 2 hvor portionerne er vist som billeder. Læs evt. i artiklerne, som findes på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside (links nedenfor).

Vi ved fra tidligere kostundersøgelser, at der typisk ”syndes” mest i weekenderne, men det ændrede sig under nedlukningen, hvor søde sager, snacks mv. begyndte at blive hverdagskost. Vejledningen melder ikke noget om hvornår man kan nyde sine rationer af tomme kalorier, men med de få og små portioner der er til rådighed, taler meget for at vi skal tilbage til weekendhyggen.  

Tabel 1. Oversigt over portioner i det ugentlige råderum til tomme kalorier for drenge og piger i forskellige aldersgrupper (ved moderat aktivitetsniveau)

Kilde: DTU Fødevareinstituttet 2021; Mathiessen, Ygil m.fl. 2021

 

Tabel 2. Eksempler på det ugentlige råderum til tomme kalorier for børn, unge, voksne og ældre. Portionsstørrelserne er 450 kJ for 4-13-årige og 700 kJ for 14-17-årige

Kilde: DTU Fødevareinstituttet 2021, Mathiessen, Ygil m.fl. 2021

Litteratur

DTU Fødevareinstituttet (2021). Fakta om nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke. www.food.dtu.dk/publikationer/ernaering-og-kostvaner

Matthiessen, J., Ygil, K.H., Christensen, T. & Biltoft-Jensen, A. (2021). Nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke. DTU Fødevareinstituttet. E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet, nr. 2, 2021

Matthiessen, J., Biltoft-Jensen, A., Stockmarr, A., Fagt, S. & Christensen, T. (2021). Voksne danskeres kost- og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19 nedlukning i foråret 2020. DTU Fødevareinstituttet. E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet, nr. 3, 2021

Fødevarestyrelsen (2021). Langt mere skærmtid, slik og kage under første nedlukning.  altomkost.dk/nyheder/nyhed/nyhed/langt-mere-skaermtid-slik-og-kage-under-foerste-nedlukning/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt