Anmeldelse

#ingenlillelort

Til kamp for en bedre verden - med Emil, Ronja og Pippi

Astrid Lindgren var både forfatter og aktivist, og de to sider af hende går smukt hånd i hånd i materialet til udstillingen "#ingenlillelort".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"#ingenlillelort" behandler flere af FN’s verdensmål, ligesom FN’s børnekonvention ligger til grund for de fire temaer, som behandles. Børns rettigheder sættes under debat ved hjælp af uddrag fra "Bogen om Madicken" og "Bogen om Pippi Langstrømpe". Hvem har ikke frydet sig over Pippis totale overlegenhed over frøken Rosenbloms måde at være lærer på?

Fakta:

Titel: #ingenlillelort

Pris: Gratis

Sider: 118

Forlag: Kvindemuseet i Danmark - Telefon 8613 6144

Det andet tema er dyrene og naturen, hvor det gode forhold til vores omverden sættes i relief af uddrag af "Ronja Røverdatter" og "Emil fra Lønneberg". Når det gælder respekt for naturen og et liv i tæt forbindelse med den, må Ronja siges at være et eksempel, enhver kan tage ved lære af.

Tema tre er køn og kønsroller, hvor læseren udfordres af Pippi Langstrømpe og af "Bogen om børnene i Bulderby". Omvendt det kønstypiske i den tid, hvor bogen blev skrevet, hjælper Pippi den svage dreng, der bliver drillet af stærkere drenge, som i den grad bliver sat på plads på en ikkevoldelig måde.

Det sidste tema er mod, som i Ronja Røverdatter kommer til udtryk, da Ronja ikke vil acceptere, at hendes far, røverhøvdingen, tager sin modstanders søn som gidsel, så han kan få borgen for sig selv og sine røvere. Det andet eksempel er Emil, der i den værste snestorm spænder hesten for kanen for at redde Alfred, der har fået blodforgiftning og er ved at dø.

Til hvert af temaerne er knyttet afsnit, hvor Astrid Lindgrens synspunkter forklares, og der fortælles om en mindre kendt side af Astrid Lindgren: aktivisten. Hvordan hun var udadvendt, idet hun henvendte sig til meningsdannere og politikere med direkte opfordringer. Hendes mål var overordnet at forbedre verden. Den samme hensigt har museet Køn med sin udstilling "#ingenlillelort" og med bogen af samme navn. Museets formidlingsinspektør, Anna Svenning, formulerer det sådan: Vi ønsker på denne måde at styrke børns demokratiske deltagelse og give dem mod til at handle på deres tanker og holdninger, så de kan få indflydelse på det samfund, som de er en del af.

Desuden findes til temaerne en række spørgsmål og opfordringer til undersøgelser, som eleverne kan udføre i varierende organisationsformer.

Materialet er lige efter mit hjerte. Astrid Lindgren behandler helt essentielle problemstillinger, som også i vores tid er højaktuelle. Hun gør det med humor og elegance, så ingen behøver at føle sig talt ned til. Den kontekst, som forfattere har sat hendes tekster ind i, er udvalgt og formuleret, så elever og lærere får en meget fin hjælp til at tage de store problemer op på en håndterbare måde, der kan danne grobund for gode debatter og fremlæggelser. Og måske får nogle af eleverne mod til en dag at gribe ind over for urimeligheder af den ene eller anden art. "#ingenlillelort" anbefales på det varmeste.

Museet Køn ligger i Aarhus, og alle byens skoler har fået et klassesæt af disse bøger. Alle andre kan gratis downloade elevbog og lærervejledning på museets hjemmeside. Sidstnævnte kommer i løbet af efteråret. Samme sted kan man booke tid til et undervisningsforløb på museet.