Nej tak til dresscode

Skoler indfører meget sjældent dresscode for elever, og sådan bør det være, viser en rundspørge i Folkeskolens Lærerpanel. Men elevernes valg af tøj kan give anledning til konflikter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Langt størstedelen af landets skoler har ikke en dresscode, viser en rundspørge, som A&B Analyse har udført for fagbladet Folkeskolen. Kun seks ud af 351 lærere svarer, at der er indført formelle regler for elevernes påklædning på deres skole.

Og det er helt i overensstemmelse med lærernes syn på sagen om, hvordan elever kan eller ikke kan klæde sig i skoletiden. For hele 85 procent af de adspurgte i Folkeskolens Lærerpanel ønsker ikke, at der bliver indført retningslinjer for beklædning på skolen.

På de få skoler, der har nedskrevne regler, er det typisk kasket/hue, croptop, bar overkrop, overtøj i klassen og miniskørt eller korte shorts, som der er forbud mod.

I undersøgelsen skriver en lærer for eksempel således: "Hættetrøjer må ikke dække ørerne, så vi undgår iPods i ørerne". "Eleven skal være sømmeligt påklædt", skriver en anden, mens en tredje beskriver, at man forsøger at undgå "udfordrende tøj" på skolen.

Med eller uden dresscode. Undersøgelsen viser dog også, at elevernes påklædning kan være kilde til konflikter mellem lærere og elever.

Hver femte lærer svarer, at de en enkelt eller flere gange har været i en konflikt med en elev på grund af påklædning. Og hver tredje lærer har måttet tage en snak med en elev om dennes valg af tøj.

I halvdelen af tilfældene er initiativet til retningslinjerne for beklædning på skolen indført af skolebestyrelsen, viser rundspørgen. En inddragelse, som skolelederen på Firehøjeskolen i Vejle havde forglemt, da han i august oprettede et forbud mod korte bluser, de såkaldte croptops.

Forbuddet, der fik sociale og nationale medier til at flyde over med kommentarer, fik skolebestyrelsen på skolen til at sætte sig sammen og omgøre skolelederens beslutning.

"Det er skoleledelsen, der skal sætte rammerne for undervisningen, men ifølge folkeskoleloven fastsætter skolebestyrelsen principper og ordensregler for skolen. Det har ikke været tilfældet i denne konkrete sag, og det er selvfølgelig beklageligt. Skolebestyrelsen har nu diskuteret sagen, og vi er enige om, at der ikke skal være regler for, hvordan eleverne skal gå klædt i skoletiden", lød udmeldingen fra konstitueret skolebestyrelsesformand Mads Thomsen i den meddelelse, som Vejle Kommune udsendte for at lukke sagen.

Powered by Labrador CMS