Pension
0   20

Årsmøde i fraktion 4: Gruppelivsforsikringen skal forlænges til fem år efter folkepensionsalder

Fastholdelse af pensionerede lærere var et af flere temaer, da fraktion 4 – pensionisterne i DLF – i sidste uge holdt ekstraordinært årsmøde. Deltagerne på årsmødet efterspurgte blandt andet flere seniorkurser. Samtidig opfordrer årsmødet hovedstyrelsen til at forlænge gruppelivsforsikringen.

Hvad kan kredsene/seniorklubberne gøre lokalt for at fastholde medlemmer ved overgang til efterløn/pension?

Sådan lød overskriften for temadebatten på førstedagen af fraktion 4's årsmøde i sidste uge, og som altid når pensionisterne i DLF holder årsmøde, var der fuld gang i input og vidensdeling.

"Vi har stor succes med at holde fælles arrangementer - for både aktive og passive medlemmer. Hvor vi deler udgifterne og får vist medlemmerne, at der er et liv efter pensionering, og de får øjnene op for vores arrangementer. Vi har blandt andet gjort det med et arrangement med ost/rødvin og Peter AG som oplægsholder", fortalte Lars Overballe, fra Århus Lærerforening.

"Det er vigtigt med en god kontakt til de kredsmedarbejdere, som medlemmerne ringer til for at melde sig ud. At de lige bliver opdateret på, hvad medlemmerne går glip af som pensionerede", lød det fra Preben Huus, fra Fjordkredsen.

"Hvert år holder vi fra seniorklubben et møde med alle tillidsrepræsentanter, for de ved, hvilke medlemmer, der er på vej på pension", sagde Keld Pedersen, fra Randers Lærerforening.

Andre igen pegede på vigtigheden af opdaterede e-mailadresser på de medlemmer, der går på pension og på gode erfaringer med frokostmøder for nye pensionister, så de kan føle sig velkomne og blive informeret om den lokale seniorklub.

Artiklen fortsætter under banneret

De gratis seniorkurser er et vægtigt argument for medlemsskab

Selvom temadebatten egentlig skulle fokusere på de lokale muligheder for fastholdelse af medlemmer, havde flere fokus på, hvad DLF som hovedforening kan gøre bedre.

Særligt de populære seniorkurser for pensionerede medlemmer var i fokus, da flere af årsmødedeltagerne mente, at netop de gratis seniorkurser er det bedste argument for mange i forhold til at blive som medlem af Danmarks Lærerforening efter pensionering.

"For nogle år siden blev der skåret ned i seniorkurserne for os pensionerede medlemmer - fra fem til fire seniorkurser, og jeg mener, man bør overveje at lave flere seniorkurser - gå fra fire til fem igen, for de er virkelig populære", sagde Grethe Funch Pedersen fra Odsherreds Lærerkreds.


Mange melder sig ud, når de bliver 70 år


På andendagen af årsmødet skulle deltagerne behandle et forslag fra Pensionistforum Syd om at bede hovedstyrelsen om at gå i forhandling med Forenede Gruppeliv om at udvide Lærerforeningens frivillige gruppelivsforsikring.

Som det er nu, udløber DLF's frivillige gruppelivsforsikring ved udgangen af det kalenderår, hvor man fylder 70 år - på baggrund af en pensionsalder på 65 år. Det ønskede Pensionistforum Syd at få ændret til fem år efter den aktuelle folkepensionsalder.

Årsmødet bakkede op om forslaget, da det giver rigtig god mening i forhold til foreningens vedtagne strategi for rekruttering og fastholdelse, hvor man blandt andet vil sætte ind ved særlige moments of power. Et af disse særlige tidspunkter er netop, når medlemmerne bliver 70 år, hvor mange melder sig ud, fordi gruppelivsforsikringen ophører.

"Den frivillige gruppelivsordning er og har været en væsentlig grund til, at mange lærere, der er gået på pension, er blevet i DLF's fraktion 4. Med den ændrede pensionsalder og dermed det senere tilbagetrækningstidspunkt, vælger flere lærere, der skal på pension, at melde sig ud af DLF. For at imødegå denne uheldige udvikling, mener Årsmødet for fraktion 4, at et ændret tidspunkt for udtræden af gruppelivsforsikringen vil være vigtigt og relevant", lød det i motivationen.

UDTALELSE OM GRUPPELIVSFORSIKRING

Årsmødet for fraktion 4 opfordrer hovedstyrelsen til at forhandle med Forenede Gruppeliv om foreningens frivillige gruppelivsforsikring.

Årsmødet ønsker en ændring af ophøret for gruppelivsforsikringen således, at et medlems udtræden af forsikringen er 5 år efter den aktuelle folkepensionsalder.t


Oplæg fra DLF-formand

Ud over fastholdelse af pensionerede medlemmer var der blandt andet oplæg fra Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, der gav årsmødedeltagerne en indflyvning i foreningens arbejde pt. med partnerfællesskabet Sammen om skolen og de aktuelle politiske forhandlinger på Christiansborg om ændringer af blandt andet nationale test, uddannelsesparathedsvurderinger mv.


Fra 1. januar er DLF med i Faglige Seniorer

Jørn Kokkendorff, repræsentant i DLF's hovedstyrelse for fraktion 4 gav en status siden sidst. For faktisk aflagde han sin beretning på det digitale og noget amputerede årsmøde for fraktion 4 i februar. Årsmødet onsdag og torsdag i sidste uge var et ekstraordinært årsmøde - for at få det fulde program - og ikke mindst alt det sociale.

Jørn Kokkendorff fortalte blandt andet, at pensionisterne nu har fået deres helt eget link på forsiden af DLF's hjemmeside, at indholdet omkring pensionister er blevet opdateret, at der arbejdes på en central pjece, og at det er blevet vedtaget i hovedstyrelsen, at DLF fra 1. januar 2022 er medlem af Faglige Seniorer - fagbevægelsens svar på Ældre Sagen.


Maksimalt 55 deltagere

På fraktion 4's årsmøde kan der maksimalt deltage 55 personer; fraktionens hovedstyrelsesmedlem, fraktionens 10 kongresdelegerede og 44 årsmødedeltagere, hvor der vælges fire deltagere i hver af de 11 forpligtende kredssamarbejder.


Navn: Keld Pedersen
Alder: 82 år
Kreds: Randers

Hvorfor er du engageret i fraktion 4?

"Jeg har altid været fagforeningsmand, og som aktiv lærer var jeg tillidsrepræsentant, så da jeg gik på pension, ville jeg gerne bevare det sociale, kollegiale samvær. Samtidig kan jeg godt lide at gøre noget for andre mennesker, og den største glæde er, når man kan lave nogle arrangementer, der også kan inspirere folk".

Hvad kan kredsene/seniorklubberne gøre lokalt for at fastholde medlemmer ved overgang til efterløn/pension?

"Det bedste er at lave nogle gode arrangementer, som folk har lyst til at deltage i. For med arrangementerne kan medlemmerne tydeligt se, at de får noget for pengene. Hos os i Randers har vi otte arrangementer om året; en stor udflugt, en lille udflugt, en julefrokost, derudover holder vi sangaftener, foredrag mv."

FRAKTION 4

Som pensioneret lærer bliver man automatisk medlem af Danmarks Lærerforenings fraktion 4, medmindre man aktivt melder sig ud.
Det koster et reduceret kontingent på omkring en tredjedel. Pr. 1. januar i år bortfaldt den hidtidige 75-års-regel, og man bliver fremover kontingentfri 12 år efter pensionsalderen.
Som medlem af fraktion 4 kan man få råd, vejledning og diverse fordele, påvirke debat og holdninger i ens lokale kreds og på landsplan, blive valgt som kongresdelegeret, årsmødedeltager og deltage i arrangementer lokalt, nationalt og på nordisk plan.
Fraktion 4 har ingen bestyrelse, men et hovedstyrelsesmedlem og 10 delegerede til DLF's kongres samt 44 valgte årsmødedeltagere.

"Men de kommende efterlønnere/pensionister skal vide, hvad de får af arrangementer og forskellige fordele, hvis de fortsætter som medlem af DLF. Så lokalt skal pensionistudvalgene sørge for at informere tillidsrepræsentanterne og have noget materiale til kommende efterlønnere/pensionister".

"Samtidig skal hovedforeningen understøtte det lokale arbejde - ved tydeligt at oplyse, at pensionistmedlemmerne blandt andet kan få en konto i Lån & Spar med 3% i rente, at de fortsat kan være med i gruppelivsforsikringen mv. Vores fagblad Folkeskolen kunne også understøtte det ved, at fraktion 4 havde noget særlig plads i hvert blad".


Navn: Stine Preston
Alder: 77 år
Kreds: Vejle

Hvorfor er du engageret i fraktion 4?
"Fraktion 4 er en fortsættelse af mit fagpolitiske engagement. Som aktiv lærer var jeg kredsstyrelsesmedlem og kongresdelegeret, og for mig er fagforeningen en bevægelse, man skal være med i".

Hvad kan kredsene/seniorklubberne gøre lokalt for at fastholde medlemmer ved overgang til efterløn/pension?

"Først og fremmest skal nye/kommende pensionister have en oplevelse af, at de er ønsket, velkomne, og at vi glæder os til at se dem. Ligesom når der begynder en ny elev i klassen, skal et nyt pensionistmedlem også føle sig velkommen. Hos os sørger kredsen for, at vi får sendt velkomstbreve og anden løbende digital kommunikation ud".

"Derudover skal der laves nogle smaddergode arrangementer. Samtidig er den personlige kontakt vigtig. Måske er det lidt svært at komme til sit første pensionistarrangement, så de nye medlemmer skal holdes lidt i hånden i starten".   


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
769 andre er allerede tilmeldt