Anmeldelse Skønlitteratur
0   19

Ikke kun for bøsser

Det handler både om at være bøsse og om at være menneske i ny novellesamling.

Bøssedanmark

Fakta


Titel
Bøssedanmark

Forfatter
Tomas Lagermand Lundme, Nikolaj Tange Lange, Mads Ananda Lodahl, Dennis Agerblad

Pris
200

Sider
216

Forlag
Vild Maskine

"Bøssedanmark" indeholder 20 noveller skrevet af fire forfattere. Tomas Lagermand Lundme er nok den forfatter, vi i skolesammenhæng kender bedst af dem. Han har blandt andet skrevet “Tomandshånd” fra serien “Frit for fantasi”.

Artiklen fortsætter under banneret

Novellerne handler om livet som bøsse. I titlen på hver novelle indgår et geografisk sted. De fleste foregår i Danmark, én finder sted på Færøerne og en anden i Grønland. Vi kommer altså vidt omkring. Læseren er således med på bøssebar i København K og i Aarhus, til litteraturfestival i Helsingør, til oplæsning på biblioteket i Svendborg og på rundvisning i H.C. Andersens Hus i Odense, hvor tiårige Malthe fortæller, at hans far siger, at H.C. Andersen var bøsse. Vi hører om et møde én nat hvert år mellem tre mænd i Rebild Bakker, om en frivillig kidnapning i Aalborg og om at have fundet Hernings homomiljø.

Mange af novellerne fortælles med humor. Det gælder for eksempel forvekslingshistorien om lydmanden, hvor fortælleren ankommer med “udskyllet røv og parfumefri hudcreme på ballerne”, og det gælder historien fra Nibe Festival, hvor fortælleren beskriver, hvordan chefens tandbørste har fundet en hemmelig knap oppe i ham. Det grotesk humoristiske finder vi i “Opkørt boligindretning”, hvori der indgår en brændende madras, en rådden vandmelon og mintgrøn epoxymaling.

Det poetiske og sårbare får man også et indblik i. I “Hjertet er en ensom jæger” hører vi således om, hvordan fortælleren tager orlov for at passe sin syge mor og mere eller mindre tilfældigt møder en, han putter sig ind til: “Han nusser min hånd, og jeg kan dufte, at han bruger skyllemiddel”.

Alle noveller har en jegfortæller og er skrevet i nutid. Fortællerne spænder fra en gymnasieelev til deltagere i en herremiddag. Novellerne siger ikke kun noget om at være homoseksuel i dagens Danmark. De fortæller også om usikkerhed, ensomhed, at lede efter en identitet, kærlighed, sex, venskab: Emner, som er særdeles relevante for de ældste elever i folkeskolen, bøsser eller ej.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt